снимка: Студио Видеограф

Земеделските производители от Кюстендилски регион предприеха мерки за предпазване на черешовите насаждения от очакваните ниски температури тази нощ.

Прогнозата на синоптиците е за слани и поради тази причина стопаните поставят слама около черешовите насаждения "Сламата, като се запали трябва да остане само пушек, който повишава температурата около дървото и предпазва от слани", обясни кметът на село Горна Гращица Румен Чучков.

Земеделският производител Любомир Димитров също започна грижата за насажденията. "Най-доброто спасение срещу тези ниски температури са машините срещу слани. Техниката обаче е непосилно скъпа за нас, тъй като пазарните цени са около 70 000 лева. Не можем да се комбинираме и няколко производители да я ползваме, тъй като на всеки ще потрябва в един и същ момент. За такива машини можем да кандидатстваме по проекти", коментира Любомир Димитров, който отглежда 60 декара череши в близост до невестинското село Лиляч.

Последните два студени дни на този етап не се отразили на черешовите насаждения, категорични са земеделците, но опасното тепърва предстои, ако се сбъднат синоптичните прогнози.

От Института по земеделие са категорични, че стопаните трябва да предприемат необходимите мерки. "Сланата не е толкова опасна, по-страшен е мразът, какъвто се случи на 25-и април миналата година. Сега стопаните могат да използват и препарати, с които обаче се третират насажденията 24 часа преди настъпване на температурите. Могат да се използват и газови горелки, с които се затоплят блоковете с насаждения. Целта е да се повиши температурата с 1-2 градуса", коментира директорът на Института по земеделие професор Димитър Домозетов.

По думите му януарските студове сега дават отражение върху плодните дръвчета, като най-тежка е ситуацията при прасковите и кайсиите.