И тази зима земеделските производители от Кюстендил и региона са притеснени за отглежданите от тях овощни градини.

Причина за притеснението на овощарите е сравнително топлата зима до момента, както и липсата на валежи. Част от земеделците се опасяват от евентуално преждевременно развитие на дърветата, което може да се окаже пагубно за реколтата при късните пролетни мразове.

"Липсата на валежи - цяла зима няма нормален дъжд или сняг, който да направи влагозапасяване на почвата, неминуемо ще даде отражение на развитието на овощните дървета, в последствие на реколтата. Препоръчвам на стопаните, там където имат възможност да направят още през ранно пролетните месеци една добра влагозапасяваща поливка, а да не чакат лятото, тъй като за овощните дървета е необходимо почвения слой от 1 - 1,5 метър да бъде добре влагозапасен. Друго мероприятие да запаси влагата в почвата е по - честото обработване на почвата. Да се поддържа в рохкаво състояние. Известно е, че рохкавия слой предпазва от изпаряване от по- долните слоеве на влагата от почвата." разказва доц. д-р Димитър Сотиров, заместник директор на Институт по земеделие Кюстендил

снимка: Кюстендил Инфо

Според специалистите в Института за момента няма проблем с развитието на дърветата, но по-притеснителното за овощарите от региона е какво ще бъде времето от тук нататък. Февруари е динамичен месец с големи температурни разлики. Тази седмица времето е студено, но притесненията идват със затоплянето, което се очертава през следващата седмица.

"Това затопляне може да предизвика развитие на овощните дървета, да ги подбуди към преждевременно развитие, и да очакваме до средата на март да започне бутонизация и евентуално при най- ранните овощни видове цъфтеж, което е притеснително. Почти няма начин овощарят да направи и да вземе някакви мерки срещу ниски температури. Една от мерките е да се извърши пръскане с бордолезов разтвор. Когато дърветата са покрити с варов разтвор, те отразяват част от слънчевата енергия и дърветата ще натрупат по-бавно необходимата активна температурна сума за развитие. Цветните пъпки при овощните дървета измръзват при минус 2 градуса, като зависи от фазата в която се намират дърветата при късен пролетен мраз, но под 0 е притеснително. Зависи от фазата на развитие. При отворени цветове – 2,2 градуса е фатално за повечето от овощните видове.“ обясни още доц. д-р. Димитър Сотиров.

През 2019 година пролетния мраз на 17, 21 и 22 Април нанесе сериозни щети на овощните дървета. При сравнително топлото време, което се очертава до края на Февруари, може да настъпи цъфтеж и развитие още през Март и това да донесе много сериозни щети при овошките. Твърде рано е да се правят прогнози какво ще се случи и каква ще бъде реколтата.