Ако температурата на въздуха падне до стойности по-ниски от - 2 градуса по Целзии има реална опастност овошките да измръзнат. Това предупреди директора на Института по земеделие в Кюстендил проф. д-р. Димитър Домозетов.

Месец Март стартира с много ниски температура от порядъка на - 20 градуса по Целзии. Тази аномалия засегна овошките, но не фатално, защото дърветата все още са в покои и сокодвижението не е започнало.

"За да се получи нормална продукция при семковите овошни видове 10-15 % от цветовете трябва да завържат. При костилковите овошки 30-35 %. При измръзването от началото на Март пораженията са минимални и няма място за притеснение. Но тези аномалии, които и сега ни очакват около 21 Март са за притеснение. Очакват се температури от - 5 градуса по Целзии, а в ниските части може и по-ниски. Не се наемам с прогноза, но ако така продължават тези аномалии има опастност да се случат неприятни неща. Надявам се тази година да ни се размине, защото трета година поред измръване - това е много вече." разказва проф. д-р. Димитър Домозетов.

Част от черешовите насаждения в района на Кюстендил са достигнали до фаза "бутон".

"По принцип когато се създава една овощна градина е много важно да се избере подходящо място за насажденията. От това което съм събрал като информация през годините смятам, че мястото с насажденията трябва да е по-високо с по-силни въздушни течения, за да няма сериозни измръзвания. Като превенция в критичния момент с ниските температури може да се палят бали със слама или гуми с цел някакво повишаване на температурата." коментира земеделски производител от Постолов груп.

"Стопаните могат да използват препарати, с които обаче се третират насажденията 24 часа преди понижение на температурите. Могат да се използват газови горелки или запалени бали слама, с които се затоплят блоковете с насаждения. Важно е балите слама да не горят, а само да пушат. Целта е да се повиши температурата с 1-2 градуса", коментира директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов.

През изминалите две години големите студове през месеците Март и Април съспаха реколтата от череши в кюстендилско. През 2017 година пострадаха и много други овошки заради априлския мраз. Според проф. д-р. Домозетов, ако това се случи и през 2018 г. много от земеделските производители ще имат сериозни проблеми по подръжката на насажденията си.