Поражения по кайсиите и джанките се очакват в Кюстендил и региона, заради падналия сняг и ниските температури. Причината е, че те цъфтят по-рано, а през изминалата седмица имаше температури от порядъка на минус 3 градуса. Към този момент няма проблеми за черешите. В това уверява заместник директорът на Института по земеделие доц. д-р Димитър Сотиров.

"За сега мога да успокоя земеделските стопани, че няма никакъв проблем от този снеговалеж. Както виждате снега се топи, което по- скоро дъжд отколкото сняг. Температурите не падан повече от – 2 градуса, а дърветата изостанаха в своето развитие, което бяха започнали през февруари и март. Така, че да бъдат спокойни за сега няма никакъв проблем. При кайсиите, като най- рано цъфтящ вид, да там ще има повреди, защото те цъфнаха още миналата седмица. Тогава имаше и – 3 градуса в една от нощите. Там ще има някакви поражения. При джанката, която е много разнородна. Има една част от дърветата са цъфнали, но по- голяма част от дърветата не са цъфнали, така, че там също няма да има сериозен проблем. Още повече, че джанката не е вид, който е от търговско и стопанско значение.“

При кайсиите се очаква да има поражение до около 50 %, смята Сотиров и то ако няма ново измръзване.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

"Разбира се казах, че за сега няма опасност, но след стопяването на снега има вероятност да се получат мразове, тогава дърветата има вероятност да понесат известни поражения. По опасно ще стане през април, когато дърветата ще напреднат в своето развитие и най- ранните видове започнат да цъфтят, включително и при черешата. За съжаление земеделските стопани не могат да направят нищо по отношение на тези мразове, които се очакват в близките дни. Говорили сме, че по отношение на късните пролетни мразове известните мерки като задимяване, палене на огньове е възможно до една степен да спасят своята реколта, но в близките една две седмици не могат нищо да направят, още повече, че времето е влажно и ако са приготвили инертни материали, които използват в градините, то е влажно няма да може да гори, но за сега не е необходимо да предприемат такива мерки. Да тези свещи, които напоследък нашумяха се използват за слана, която е при – 1 градуса. При -2 градуса няма никакво спасение“ поясни доц. д-р Димитър Сотиров.

За сега земеделският производител Даниел Постолов, който има около 60 дка. череши не е притеснен за насажденията си от череши.

“Зависи, колко ще паднат температурите в близките няколко дни. По прогнози се предполага, че ще бъде около 0 до минус 1 градуса, което не е толкова притеснително. По-скоро е притеснително снега, който ще падне в Осоговската планина, защото при едно изясняване и по-ниски температури, впоследствие би могло да има слани или мразове, които ще имат неблагоприятно влияние върху завръзите. В момента радостното е, че дръвчетата се намират във фаза "Пъпка", а не са в цъфтеж и това ще ги предпази. Мерките, които може да се предприемат е да се запали слама или гуми при температури от минус един, два градуса. Тогава има ефект, ако бъдат температурите от минус 5 надолу, тогава няма да има ефект." заяви земеделският производител Даниел Постолов.

Според специалистите най-проблемно ще бъде ако има ниски температури в края на месец април. Такива имаше на два пъти през последните няколко години.