Диви прасета унищожават черешовите насаждения в кюстендилското село Граница!

Пораженията са сериозни особено по младите насаждения. Животните чупят клони на метър и половина височина, коментират земеделски производители. Олег Иванов отглежда 30 декара череши, вече от години.

"Идват през нощта, по 4-5 прасета. Чупят клони, ядат черешите докъдето достигнат. Селото е в подножието на планината и те се спускат до черешовите градини. Спасение няма.", добавя той.

В момента отсрелът на дивите прасета е забранен, тъй като сега е времето, в което те отглеждат малките си. Затова местните се организират и през нощта охраняват овошките. Надяват се да се намери начин набезите да спрат.

"От 6 години се занимавам със земеделие, направо съм изненадан от случващото се. Хората се оплакават от диви прасета, които унищожават продукцията. И без това черешите са малко тази година", казва Милен, който също е земеделски производител.

В момента изкупната цена на черешите е 1,10 лева за кг. Продукцията обаче е едва на 10 % от получената през миналата година. Щетите, които нанасят дивите прасета носят нови икономически загуби, след двете застудявания през Януари и Април, унищожили реколтата още в зародиш.

Вариантът за следващата година се явяват електрическите заграждения на черешите, наричани още електропастири, обмислят още местните.