3 случая на бронхопневмония в кюстендилската болница, а в момента се преглежда четвърти пациент със съмнения за бронхопневмония.

"Гриповият щам от тип Б вече не е сред нас. Това е добрата новина. Лошата новина, е че според тълкованията на щаба всяка пневмония може да бъде предизвикана от рязко простудно заболяване, както е в момента при ниските температури или за съжаление от Ковид - 19. Моля ви не се струпвайте пред спешното приемно отделение на кюстендилската болница, тъй като можете да си тръгнете с нежелан подарък от там." това през журналисти кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Кметът припомни, че ключовото в момента е самодисциплината, спазването на дистанция и мерките, които са предписани. От всеки с диагноза двустранна бронхопневмония следва задължително да бъде взета проба за Коронавирус Ковид - 19. Умоляват се гражданите да не посещават Спешен център с незначителни оплаквания, както и да не пазаруват по 100 грама само за да имат повод да излизат на вън. Кихането не е симптом.

снимка: Община Кюстендил

"В момента никой няма спешна работа в Спешно приемно отделение на болницата. Оставете там да работят медиците спокойно за да не се претоварва системата, за да могат да бъдат приемани само спешните случаи. За всички съмнения се обръщайте към личните лекари. Ако не можете да установите необходимата връзка за това е телефона на Спешният център - 112 или на телефоните на Министерство на здравеопазването, където могат да ви бъдат дадени подробни указания. Знаете, че по-голямата част от тези случай не се лекуват в болница, а у дома, така че тези указания ще ви бъдат дадени и ще ви бъде предписано необходимото лечение. Личните лекари са достатъчно отговорни и ще ви дават необходимата информация и съвети. Тук не е нужно каквото и да било напрежение и паника, нито е необходимо презастраховане. Симптоматиката се повтаря всеки ден, има я на абсолютно всички сайтове. Няма място за паника, но трябва да бъдем изключително отговорни." допълни Петър Паунов.

На пресконференцията стана ясно, че вчера са се записали нови 23 доброволци и така общият им брой за момента е 76 човека. На територията на Община Кюстендил има нови двама човека под карантина, но към момента няма данни за нарушаване на карантината.