В момента в Кюстендилската болница има трима души в стабилно състояние, а на двама пациенти се изчакват пробите. Под карантина са поставени 75 човека, а на 135 вече е изтекла.

"Искам да се противопоставя на една тенденция, която колегите твърдят, че се е появила в част от обществото ни. Героите на деня са в болницата в Кюстендил. Те не са тези, които пишат зад гърба на някого, дават мнение без да имат професионална компетентност и се разхождат из градинките и иронизират тези, които рискуват живота си нас. Направена е пълна организация за грижата на всеки един от нас. Непрекъснати консултации с водещите специалисти в България. Непрекъсната комуникация с ръководството на инфекциозната клиника във ВМА за всеки един отделен случай. Осигурени са медикаменти, респиратори, които са налични са на разположение колкото е необходимо в момента в гръдно отделение за болните от Ковид - 19. Четирима пулмолози плюс ръководителя на болницата плюс още един лекар ще бъдат непрекъснато на смени в това отделение за нуждите на болните от Ковид - 19." коментира кметът Паунов.

От общинската управа обясниха, че всеки който иска да помогне на болницата и на болните в което и да е отделение е добре дошъл и изказват своята благодарност към всички, които са помогнали с пари за закупуване на предпазни средства и консумативи необходими за работата на МБАЛ "Никола Василиев" град Кюстендил.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

"Когато някой тръгва да упреква, колегите, съгражданите си, хората, които се грижат за нас, трябва да си зададе въпроса "Кой лекуваше 40 годишният мъж, които почина снощи в Пирогов"? По-лошо ли е лекуван или по-добре? Трябва ли да упрекваме някого? Кой лекуваше 6 месечното бебе в Кънектикът в щатите, където почина тази нощ? Кой лекуваше 12 годишното дете в Белгия и 14 годишното във Франция? Тези хора си дават живота за нас! Там живеят, там спят! Живота им е нашия живот в момента. Те нямат личен живот. Всяка спекулация е абсолютно недопустима. Това не е като да говориш за кмета. Трябва да говориш с уважение и признателност за тези хора." Не скри възмущението си кметът на Община Кюстендил по повод коментари на кюстендилци в социална мрежа.

 

Пулмологът д-р Попов е под каратина, защото е бил без защитни облекла при контакта му с първия пациент когато е приеман в гръдното отделение. Пациента е бил без никакви симптоми на Ковид - 19. Карантината е 14 дневна, като до момента вече са изтекли 6 дни, които д-р Попов е прекарал в болницата.