По думите на Паунов всяка минута, в която не носим маска в закрито помещение застрашава с 30% нашето здраве и с 50% здравето на околните. Според него маската не позволява организмът да се насити с количества, които биха го увредили и засегнали тежко докато преживява инфекцията и последващите многобройни увреждания са по-леки.

"Моля ви, забравете за големи събирания в закрити непроветрени помещения с естествено проветряване. Върлува страшен вирус и при смъртността, която е на 5% представете след 20 дни ще започнат да умират по 20 - 30 човека на ден само от това. По опасното е това, че хората които са го изкарали всяка следваща инфекция може да ги погуби незабавно. Преживях го и болката е голяма, а тя можеше да е и още по-голяма. За това ви уwерявам, не е шега работа и ви моля погрижете се за здравето си и здравето на вашите близки."

От Община Кюстендил са уведомили работодателите и представителите на туристическият бранш за необходимостта да осигурят естествена вентилация в работните помещения.

Кметът на Община Кюстендил призова намиращи се в рискова група, като хората над 60 годишна възраст, болните от диабет, с белодробни заболявания, сърдечно съдови, наднормено тегло и др. да не посещават закрити търговски пространства с вентилация, както и всички да бъдат отговорни към околните.