Управата на голям кюстендилски хипермаркет предприе нестандартни мерки срещу замърсяването на околната среда.

Решението в полза на рециклираните материали е взето трудно! След оспорвани дебати с по-вишестоящи и обикновени служители, ръководството на магазина реши да прибере количките в склада, а служителите от отдел информация ще раздават употребявани кашони на влизащите в търговския обект клиенти.

"Ползите от една такава мярка са няколко. Спестяваме от амортизация на количките. Няма да се налага и наши служители да ги събират и бутат от паркинга до входа. В самата търговска площ задръстванията ще намалеят, а пък клиентите ни ще могат да си вземат кашончето за вкъщи. Какво ще се случва с кашона след пазаруването не можем да кажем, но би могло да се ползва отново като количка за пазар, може да се ползва като подпалка или да намери нов живот като декорация в дома на клиента." разкаха за иновативното решение от управата на търговския обект в Кюстендил.

снимка: Pixabay

Решението има подкрепата и на екоактивисти, които ще настояват това да стане практика в цялата община, а защо не и в по-голям мащаб.

"С една такава мярка, колкото и налудничава да се струва на потребителите, се намаляват отпадъците. Така или иначе стоките пристигат опаковани в кашони, защо те да не се ползват и след зареждането на продуктите в магазина? Според нас по този начин потребителите ще се откажат от употребата на торбички." разпалено разказва местен природозащитник.

Потърсихме мнението и на негово величество Клиента, който оказа се изпреварил времето си.

"Разбира се, че нямам против! Аплодирам идеята! Аз и сега влизайки в магазина правя бърза обиколка с цел откриване на подходящото кашонче. Така не ми се налага да се пазаря с първия срещнат за количка. Знаете ли какви проблеми се случват? Аз му давам 50, пък той я взел с 20 стотинки. Или пък бил с жетон... Елиминират се и ония дето настояват да ми върнат количката. Другото е, че с тоя кашон направо си нося стоката до колата. Природата не се замърсява, защото аз с тоя кашон си паля печката. То само кашончетата могат да се ползват за подпалки вече, брошурите само пушат, а не горят." разказа редовен клиент на входа на магазина.

За сега не е ясно дали и други търговски обекти ще заменят колички и торбички с кашони, но из града под Хисарлъка се носи слух, че конкурентна вериги ще надскочи всички конкуренти, като открие магазин в който клиентите ще могат да пазаруват директно от колата без да им се налага да търсят място за паркиране.

 

Материала е част от социален експеримент на Кюстендил Инфо - Новините каквито биха могли да бъдат !
Нито една част от текста на може да бъда смятана за истина! Текстовете публикувани в тази рубрика са художествена измислица и не отразяват събития, действия, мнения и т.н.