Коронавирусът SARS-CoV-2 причиняващ болестта Ковид - 19 се разпространява с невиждана ярост из целия свят. Почти 2 000 000 са потвърдените случай на заразени по света, от които над 120 000 са починали. Повечето държави въведоха строги мерки с цел забавяне пика на заразата и България е една от тях.

Българите като народ сме малко по-различни от останалите народи по света. Българинът е недисциплиниран, българинът обожава да търси слабости в системата и е въпрос на чест да ги открие и ползва, без значение какво ще му коства това.

Българинът е изобретателен и находчив!

След като в България беше въведено Извънредно положение за справяне с пандемията от Коронавирус, българинът започна да губи част от свободите си, а от Националния Оперативен Щаб му забраниха да се разхожда в парка, освен ако не разхожда куче. Това се оказа преломен момент в борбата на общините с популацията на бездомни кучета.

кратка почивка между две разходки

Все по-често из улиците на Кюстендил се виждат хора разхождащи кучета. От пръв поглед си личи, че кучетата не са домашни, не са и породисти, но са на повод, а разхождащите ги са щастливи. До нашият екип достигна конспиративна теория, което ни накара да проверим какво се случва.

"Водя си кучето на разходка. Има си физиологични нужди. Тая сутрин е мой ред от блока. Ние така си се редуваме. Кучето е общо, храним го под терасата на един комшия и целия блок го разхождаме на смени." коментира възрастна жена.

"Добър ден! Чак сега ли се усетихте? Това там не го гледай, това е мое! Е са го връзвам и отивам на разходка покрай реката! Ако бързаш си намери свободно куче, ама се съмнявам да успееш. Аз след около час ще свърша, ако искаш ме изчакай и си ти наред. Ако си сериозен, на друг няма да го давам!" - коментира познат от квартала решил да се разходи.

"Това е Роки. Надвам се да издържи поне още малко. От сутринта му е 9та разходка, а само 14 часа. Лошото е че всеки гледа как да си свърши работа, а не се сеща да му даде ядене или водица. В квартал Запад вече имало изчезнали кучета ми каза един комшия. Не знам защо изчезват, дали не издържат на натоварването или са избегали, не знам, ама тия са обикалят по другите квартали и крадат кучетата за да се разхождат"

От зоомагазините в Кюстендил отбелязват ръст на продадените поводи за кучета, но не и в продажбите на храна и торбички за събиране на екскременти.

 

Материала е част от социален експеримент на Кюстендил Инфо - Новините каквито биха могли да бъдат !
Нито една част от текста на може да бъда смятана за истина! Текстовете публикувани в тази рубрика са художествена измислица и не отразяват събития, действия, мнения и т.н.