Коритото на река Банщица, която минава през сърцето на Кюстендил, от край време е поле за изява на талантливи кюстендилци.

Още от време оно в коритото на реката предприемчиви граждани отглеждаха царевица, боб, домати, тиквички и друг зарзават, не толкова за да подпомогнат семейният бюджет, а по-скоро за да разкрасят коритото на реката и влеят свежест в сивата градска среда. Преди няколко години художникът Евгени Серафимов и децата от неговата школа "Новите майстори" разкрасиха бетонната стена на речното корито като го изрисуваха с гайтани.

На скоро група кюстендилски младежи решиха да продължат традицията със скромна но доста атрактивна Арт инсталация. За целта те са демонтирали капак от контейнер тип "Бобър" и са го позиционирали под специален ъгъл във водите на реката.

 

"С този акт ние искаме да привлечем вниманието на широката общественост върху екологичните проблеми в нашият град. Не можем да продължаваме да живеем така. Хората трябва да се вземат в ръце и да спрат да вредят на майката природа" коментира инициаторът за този акт на наземното изкуство Георги Иванов .

По думите на Иванов в направата са взели участие десетина младежи водени от желанието за промяна бита на кюстендилци и градската среда. Една част са били заети с демонтажа на капака, а другата със свежи сили пренесли металния къс до водите на реката. В организацията водещо място е имала дама, на която е поверена физически лека, но много отговорна задача. Тя стояла на близкият мост и напътствала младежите, за да се постигне точен ъгъл на приводняване, така че да не се препречва напълно пътя на водата и да остане проход за водните обитатели.

Както обикновено кюстендилци са раздвоени. Едни харесват нестандартната Арт инсталация, докато други са буквално бесни на младите артисти.

"Браво на младежите! Точно от това имахме нужда в нашият град. Трябва да се обърне внимание на замърсяването на почвата и водите. За мен този капак на контейнер инсталиран във водите на реката буди множество въпроси, над които трябва да се замислим всички ние като граждани. Това е една провокация да пазим природата и околния свят. Провокация да бъдем по-отговорни." коментира баба Васка.

 "Впечатлен съм от начина по който младото поколение привлича внимание към наболелите проблеми на обществото ни. Давате ли си сметка, че те чрез изкуството си правят живота на всички ни по-цветен и интересен. Тук на това място от както се помня винаги е имало нещо интересно и нестандартно. То не бяха зеленчукови градини и садевини, то не бяха рисунки, е го даже и автомивка си имаме. Тия деца тука са израснали и няма как да останат безучастни. Според мен така и туристи ще се привлекат, ще живне града. С удоволствие бих се включил в следващ проект. Трябва да се работи." изрази мнение възрастен господин водещ кучето си на разходка покрай реката.

 "Изкуство? Абе това изкуство ли е? Напили се келешите, строшили контейнера и го хвърлили в реката. Арно па не ги е мързяло. Хаймани с хаймани. Това едно време нямаше как да стане! С твърда ръка трябва да се пипа и глоби, ама глоби ти казвам, да помнят! Изкуство! Нема да се фане у работа, а че ми оди по кръчми и че троши? Да не е направил нещо та че троши? Нали ги гледам у нашия блок, нема да замете, нема да изчисти. Ако не съм аз ще газят в кал. Изкуство! Всички сте откачили! Изкуство!" не скри възмущението си леля Мими, която живее в съседен блок. 

 

Това е поредната младежка инициатива в Кюстендил, която кара обществото ни да си зададе множество важни въпроси. Въпроси, чиито отговори биха били от полза не само на нас, а и на следващите поколения.

"Ние не сме наследили Земята от дедите си, а сме я взели назаем от децата си!" казва британския приматолог Джейн Гудъл в интервю за уебсайта на Европейския парламент.

 

Материала е част от социален експеримент на Кюстендил Инфо - Новините каквито биха могли да бъдат !
Нито една част от текста не може да бъда смятана за истина! Текстовете публикувани в тази рубрика са художествена измислица и не отразяват събития, действия, мнения и т.н.