По повод тревогите на кюстендилци по отношение на поддръжката на зелената система в Кюстендил, на нарочна пресконференция кметът Петър Паунов и екипът му разясниха каква е ситуацията.

"Това е много малка част от зелената система. В момента зелената система на града е балансирана, от законова гледна точка тя е оптимална. Много е важно да се знае, че българското законодателство стимулира озеленяването и предвижда до 40% зелена площ във всеки един имот с ниско застрояване - повечето къщи в града и почти всички в селата. Нормативно Общината следи закона и действаме съгласно него. Много е важно да се каже също, че в градската среда, от която освен зелената система са част и преместваемите обекти и другите елементи се опитваме да прилагаме закона максимално добре. Скоро имаше някакви изказвания в социалните мрежи относно поставянето на маси на площад "Първи май"  и за това искам да кажа, че от скоро вече за масите към заведенията са необходими схема и разрешение за поставяне, които се издават от кмета." заяви гл. архитект на Община Кюстендил Стояна Чавдарова.

По повод зачестилите публикации в социалните мрежи и оплакванията на граждани относно отсечените дървета на ул. Бузлуджа, старши експерта по озеленяване Мария Георгиева коментира:

"Това нещо се налага, тъй като цялата тази растителност в централната градска част, а и не само е доста остаряла. Тя е над 80 годишна, дърветата са изключително големи, В голяма част от тях се наблюдават гнилостни процеси и основното нещо, което гражданите няма как да видят е това, което се случва с кореновата системана всички тези дървета. Това са инфрастуктурни преминавания покрай кореновите системи, многократно разкопаване с различна цел от ВиК, газ, кабелна, асфалтиране. Всичко това се отразява на кореновата система на тази растителност и на нас за съжаление в момента се пада тежката задача поетапно да започнем подмяна на тази растителност."  заяви старши експерта по озеленявана Мария Георгиева

По думите й наистина е стряскащо за хората при премахване на големи дървета да видят, че дънера е здрав, но те не виждат всичко останало. Приоритет за Община Кюстендил е да се опази живота и здравето на жителите и гостите на града.

От Община Кюстендил информираха, че за последните 4 години са посадени над 400 дървета, като само тази пролет са засадени над 30 бр. кълбовидни акации.

Високите, стари и опасни дървета с течение на времето ще бъдат замени с видове подходящи за градска среда.