Босилеград става все по-цветен и все повече изкуство може да се види по улиците му, а заслуга за това имат младите художници от кюстендилската школа по рисуване „Новите майстори“.

По покана на сдружение „ГЛАС” – Босилеград възпитаниците на Евгени Серафимов твориха три дни в живописното балканско градче, като тази година мотото на техния артистичен проект беше "Ефектът на пеперудата".

По стените на Босилеградските къщи разпериха криле пъстроцветни пеперуди, нарисувани в макро стил с фотографска прецизност. Вдъхновение за младите артисти е природата на Краището и Босилеградските градини, потънали в цветя и пеперуди. Както е характерно за школата, освен задължителната естетика, тук присъства и философското послание за промяна.

Младите художници за трети път радват босилеградчани със своето изкуство. По време на рисуването десетки минувачи спираха да поздравят, да поговорят с художниците и да ги почерпят с нещо разхладително в горещините.

Гостите от Кюстендил посетиха селата Горна и Долна Любата. На официалното тържество по повод приключването на проекта, от Сдружение „ГЛАС” поздравиха участниците и им връчиха благодарствени грамоти. И както гласи теорията за "Ефектът на пеперудата", „Новите майстори“ от Кюстендил и Сдружение „ГЛАС” – Босилеград вече подготвят следващата творческа провокация.

Този проект бе реализиран благодарение на събраните средства от юбилейната 10-та благотворителна инициатива на сдружение „ГЛАС” – Босилеград.