Школата "Новите майстори" към Сдружение "Партньори - Кюстендил" успя отново да изненада любителите на изкуството с новаторския си проект. 

В мразовитото утро на 11 февруари учениците на Евгени Серафимов сътвориха триметров леден кръст на замръзналия язовир Валого в село Горна Гращица. Младите художници работиха в класическата форма на непопулярния в България лендарт, използвайки леда за свое вдъхновение и украсиха бреговете на язовира със своите скулптури. Проектът е подкрепен от Национален фонд Култура, по програма Социално ангажирани изкуства.

фотограф: Ярослав Ставрев - Студио Видеограф

Произведенията на младите таланти провокираха кюстендилските фотографи, които запечатаха неповторими кадри на импровизиран фото пленер. Уникални снимки на Ярослав Ставрев, Иpинa Скeндepcкa, Kриcи Гeopгиeвa, Bлaдo Чaнeв, Hики Бpънзaлoв, Beнци Гoчeв, Гeopги Гeopгиeв и много други провокираха интереса на много жители и гости на града да посетят мястото.

Заедно с "Новите майстори" работиха и деца от квартал Изток с ръководител Елка Георгиева. Предстои голяма фотографска изложба от направените кадри и дискусия за природата, водата, вярата и изкуството. А до тогава природата ще продължи да рисува по ледената скулптура, надграждайки заложеното от творците с нови ледени форми и висулки.