Създатели на сорта са изявените български селекционери доц. д-р Атанас Благов и проф. д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие – Кюстендил.

Съюзът на изобретателите в България отличи с наградата „Златен плакет“ новия оригинален български сорт ябълка – СИЯНА. Призът се връчва в рамките на конкурса за изобретатели – Агра 2023.  

Сортът СИЯНА обогатява сортовата структура на България. Той е получен от кръстосването на сортовете Флорина и Макфрий и е утвърден от ИАСАС през 2015 г.

Дървото е с умерен растеж, устойчиво на струпясване и формира заоблена корона. Върху подложка ММ 106 встъпва в плододаване на втората година след засаждането, плододава на слаби и къси клонки,има редовна и висока родовитост.

Плодовете са средно едри (130-150 g), конично-кълбовидни, изравнени по форма и големина със слабо изразено оребряване и слаб восъчен налеп.
Основният цвят на плодовата кожица е зеленикав до жълто-зелен, а покровният е светло червен равномерно разпределен. Плодовете узряват около 20-25 септември и се съхраняват до януари при обикновени условия. Плодовото месо е жълтеникаво, нежно, сочно, с лек аромат и много добро качество.