Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" - Кюстендил получи колекция с циркови фигури от Драгомир Драганов. Те ще бъдат изложени в отдел "Изкуство", а експозицията ще бъде официално открита с участието на дарителя.

Искрени благодарности на Драгомир Драганов за дарителския жест! За нашата библиотека е чест и отговорност да приеме тази драгоценна колекция. Уверявам притежателя й и хората, които вече са заинтригувани, че тя попада в сигурни ръце и ще има нова биография, споделена с децата на Кюстендил и ценителите на цирковото изкуство в града ни.

снимка: фейсбук

В навечерието на рожденият си ден, Драгомир Драганов решава да се раздели с колекцията си, която е сбъдната детска мечта за него. По лични причини избира да я дари на библиотеката в Кюстендил.

До днес я наричах “цирковата стая”. В нея живееше детската ми мечта да имам собствен цирк с безброй животни, делфинариум с всевъзможни морски обитатели и голяма “циркова база” с конюшни и волиери в паркова среда. Сбъдвах мечтата си бавно. Първите животни пазя още от 1987 година. Купувах камионите, ремаркетата, фургоните, цирковото шапито, стотиците огради и реквизити един по по един, месеци, години наред. До днес имах вече над 500 животни от над 30 вида. Семейства, най-малко двойки - мъжко и женско. Своеобразен Ноев ковчег на любовта ми към класическото цирково изкуство. Фигурките на артисти и гледачи на животните са около 50. Всичко брандирах със специално поръчани визии. Фасадата на цирка е истински уникат. Под купола на цирка и по алеите на цирковия парк светеха диодни осветителни лампи… До днес…


Освен малкия - голям цирк Драгомир Драганов ще подари и много книги от личната му колекция.