Над 250 книги на стойност около 2000 лв. бяха дарени на Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" и Регионалният исторически музей в Кюстендил.

За осма поредна година дарението на книги е от издателство "Захарий Стоянов“ и фирма "Торготерм“ АД. Всяка поредна година подборът на дарените книги и присъствието на техните автори се превръща в своеобразен преглед на продукцията на издателството, а 2020 г. не прави изключение.

"Смятаме, че това е наш дълг, на всеки патриотичен издател, да се попълват фоновете на библиотеките. Понякога има помощ и от държавата, за библиотеките. Те са обаче винаги недостатъчни, за това жестове като тези на господин Недялков са много ценни. Според нас книгите трябва да стоят в библиотеките, а не в складовете. Библиотеката е дома, храма на словото, а какво по-приятно от това да се направи такова дарение в навечерието на 24 май“, каза директорът на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски.

 

"Ние всяка година по това време, по повод 24 май правим дарение за Регионалната библиотека и за едно училище. Сега за първи път решихме,че тъй като училищата са затворени заради коронавируса ще дарим на Историческия музей, още повече, че голяма част от книгите са историческа тематика“, заяви директорът на „Торготерм“ АД Бойко Недялков.

Тази година във фондовете ще постъпят ценни творби на българската и световна класика - детска литература, над 30 албума на утвърдени български художници, исторически изследвания и философски студии. Дарението бе представено пред отдел "Изкуство“ на Регионалната библиотека.