С тържествена церемония бе открита новата зала, в която ще се помещава Отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров". Залата ще носи името на основателя и дългогодишен библиотекар Зорка Гешева. Датата на откриването съвпада с датата на 80 год. юбилей, които тя трябваше да празнува днес.

"Целият житейски и професионален път на Зорка е свързан с библиотеката. Тя беше животът й, а отдел "Изкуство" открит през 1979 год. нейна огромна заслуга. От създаването и организирането му до цялостната му философия и превръщането му в пространство за творческо общуване. Няма творец в Кюстендил, който да не се е докоснал и развил благодарение на богатия фонд на отдела и най-вече на умението й да формира този фонд и да свързва хората с книгите" обясни директора на Регионалната библиотека София Пейчева.

От днес до края на годината всеки може да получи читателска карта напълно безплатно. В отдел "Изкуство" освен огромния фонд от книги са запазени и множество грамофони плочи. В отдела се съхраняват на 15 000 тома библиотечни документи – книги, албуми, ноти, звукозаписи, визуални материали и периодични издания от всички области на изкуството. Библиотеката предлага и услуга, чрез която може да се прехвърли записа от винилова плоча на съвременен носител.

До преместването на двата отдела "Изкуство" и "Детски" се стигна след юридически спорове за собственост. Сградата в която доскоро се помещаваше Детския отдел със съдебно решение е върната на частни лица. През лятото фонда на Детския отдел бе преместен на мястото на отдел "Изкуство" в зала при Читалище "Братство 1896" с помощта на жива верига от хора, които си подаваха книгите.