Постоянната изложба "Цирковата стая на Драго" бе представена в отдел "Изкуство" на Библиотеката, лично от дарителя Драгомир Драганов. Колекцията е събирана повече от 35 години и съдържа над 500 фигури на животни, повече от 30 вида циркови артисти, манеж, шапито, фургони, камиони и много циркови реквизити.

"Изключително съм радостна, че мога да кажа добре дошъл на популярния Драгомир Драганов и да му изкажа нашето огромно благодаря, че избра Регионална библиотеката - Кюстендил за нов дом на своята колекция. Благодаря му, че ни се довери и че видя в институцията Библиотека място, където тя може да бъде съхранена, по подходящ начин експонирана и популяризирана сред тези които най-много и се радват - децата.“ каза София Пейчева.

Драгомир Драганов е свързан с кюстендилския край. Негов дядо е бил учител в Горно Уйно и това е причината да направи дарението в Кюстендил.

“Циркът е моята детска мечта, аз мечтаех да бъда цирков артист. Мечтаех да имам собствен цирк и в него да има колкото се може повече животни, защото любимия ми акцент от цирковите представления в моето детство бяха номерата с дресираните животни. По онова време в цирка можеха да бъдат видени слонове, носорози, жирафи, хипопотами, понита, камили, лами и всички останали, които с годините успях да събера под купола на моя единствен, собствен цирк. Мечта! Децата откриват мечти в книгите, които четат и затова едва ли има по-подходящо място от библиотеката и нейния отдел "Изкуство", а в последствие и "Детски отдел", където ще бъде преместена колекцията.“ разказа дарителят Драгомир Драганов.

През следващите две седмици изложбата ще бъде разгледана от над 340 деца от кюстендилските детски градини. Първи изложбата посетиха децата от ДГ "Славейче" Кюстендил, които се впечатлиха от цирковите фигурки и имаха възможността да чуят лично разказа на Драго.


От Библиотеката подариха на дарителя фигура на четящ клоун, изработен от кюстендилския творец Теодора Сърбинска.

Изложбата може да бъде видяна във всеки работен ден от 9:00 до 18:00 часа, а в съботните дни от 9:00 до 13:00 часа в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров".

Колекцията ще бъде преместена в Детския отдел, където предстои да бъдат направени специални стелажи, от които най-добре да се виждат от всички  страни фигурите.Тя ще бъде поставена до витрината на библиотеката и подходящо осветена, така че и от вън да се вижда и привлича вниманието.