Днес част от празничната литургия в град Кюстендил бяха децата от групите „Гъбка“ и „Кокиче“ на ДГ „Славейче“ заедно с техните учителки Румяна Михайлова, Светла Мицова, Мария Атанасова и Цветелина Асенова.

С много вълнение и интерес малчуганите гледаха как смелите участници скочиха във водите на река Банщица за да извадят Божия символ. Децата си направиха снимка за спомен с 22- годишния Мирослав Хаджийски, който хвана богоявленския кръст.

 

Йордановден, или Богоявление Христово, е един от най-големите християнски празници. На този ден Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича Богоявление. Денят започва с празнична Богоявленска литургия. Освещава се водата в храма, а след това и водоемите във всеки край на страната. Това се случва, след като свещениците хвърлят кръста в ледените води. Народното поверие гласи, че който хване и извади кръста от водата, ще бъде здрав през цялата година. Затова е станало традиция на този ден мъжете без страх да се гмуркат в ледените води. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.