Кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов събра журналисти на пресконференция с цел до жителите на Кюстендил да достигне апелът на лекарите от кюстендилската болница МБАЛ "д-р Никола Василиев" да се спазват противоепидемичните мерки.

Според информацията, която представи Паунов, болницата е на път да бъде блокирана. Вчера 44 годишен мъж е починал, днес 27 човека са настанени в Ковид отделението. Един от пациентите е в изключително тежко състояние.

"Отчаяният вопъл на всички медици е "Носете маски в закрити помещения". Когато влизате при по-възрастните си роднини носете маска! Никой от нас не знае къде може да се зарази. Всеки ден имаме по 25 - 30 човека, които вече са от всички възрасти. Маската на брадата не ви пази. Маската ако не покрива носа ви, не пази нито вас, нито хората около вас. Специално ми се обадиха от ръководството на кюстендилската болница, за да предам горещите им молби, моля носете маски, спазвайте дистанция, ограничете всякакво излишно движение и възрастните хора и тези, които се намират в рискова ситуация да бъдат изолирани обезателно." каза кметът Петър Паунов.

снимка: Кюстендил Инфо - новини

В Община Кюстендил е създадена организация за доставка на храни и лекарства за хора в нужда.

"Десетки случаи обслужваме ежедневно. И за лекарства и за храна се подават сигнали. От пъривият момент сме задействали тази система и колегите са безупречни." допълни кметът.

Паунов припомни, че на телефон 112 и на дежурния телефон на Община Кюстендил могат и трябва да се подават сигнали за неспазване на карантина. Нарушителите носят наказателна отговорност и могат да бъдат глобени с 10 000 лв.