Талантливите танцьори от Детско-юношеския танцов ансамбъл „Кюстендилче“ към Обединен детски комплекс с художествен ръководител Рангел Маджарски се завърнаха с награди от Националния музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти” – гр. Пловдив.

Те завоюваха сребърна лира в категория А-3 (училища, ЦПЛР, НЧ и школи). За отличното си представяне ДЮТА получи и Специалната награда на Управителния съвет на Българския национален младежки фолклорен съюз – парична премия в размер на сто лева.

В Националния конкурс „Орфееви таланти”, участваха над 5000 фолклорни дарования от цялата страна.

Форумът се провежда за седемнадесети път и е организиран от Община Пловдив, Националния младежки фолклорен съюз и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Конкурсът предоставя възможност за изява на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство, като целта е съхраняване и обогатяване на българската национална култура.

Председател на журито бе ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев, а членове – проф. Тодор Киров, проф. Любен Досев, проф. Костадин Бураджиев, проф. Даниела Дженева и други изтъкнати изпълнители на фолклор и специалисти.