Производители на картофи от Кюстендилски регион се обучаваха на интегрирано управление на болестите и вредителите по картофит, както и на фитосанитарния контрол.

Венета Благоева - главен експерт в Опитна станция в Самоков е категорична, че тази кулутра е на четвърто място по разпространение в света.  "Най-важно е да се купуват сертифицирани семена. При обработка на нивите, е задължително да се почиства техниката с белина и водоструйка, а производителите да работят с ръкавици", обясни още Венета Благоева

100 декара картофи в кюстендилското село Копиловци е основният поминък на земеделския производител Мирослава Костадинова. С тази дейност семейството й се занимава от 10 години, а благодарение на информационните кампании на Националната служба за съвети в земеделието се научили и на фитосанитарния контрол.

"В момента торим, разполагаме с две машини. Сами се справяме със съпруга ми. Най-трудно е реализацията на продукцията. Есента, когато стане време за продажба се оказва, че в големите вериги картофите са вносни и на изключително ниски цени. За да можем да възстановим разходите си, и да остане и печалба е добре картофите да достигнат цена от 50 ст. за килограм", категорична е Мирослава Костадинова. 

На срещата експертът от Областната дирекция по безопасност на храните Елза Кадийска представи и новите моменти за борбата с карантинните вредители. Те са над 10 вида, а впечатленията й са, че земеделските  производители са запознати. Последният вредител идва от Португалия, като България не е застрахована, тъй като той може да навлезе с посадъчния материал.