Днес, в Деня на Европа, Областен информационен център – Кюстендил (ОИЦ - Кюстендил) обяви победителите в конкурса за детска рисунка „Хората и Европа”. Тричленно жури от изявени кюстендилски творци – Евгени Серафимов, Анелия Русакова и Любляна Начева, оцениха участващите в конкурса творби и определиха следните победители: в първата възрастова група, от 6 до 10 години, на първо място беше отличена рисунката на Александрина Димитрова на 6 години, а във възрастовата група 11-13 г. победи рисунката на Нена Васева на 11 години. На второ място бяха определени рисунките на Дея Станчева на 10 години и на Катерина Захариева на 11 години, а на трето – рисунките на Калина Пеева, 8 години, и на Александър Николов, 6 клас. Отличените малки творци ще бъдат наградени от ОИЦ – Кюстендил с комплекти за рисуване, а всички останали участващи деца ще получат поощрителни награди.
До края на тази седмица всички желаещи могат да разгледат получените за участие в конкурса творби. Рисунките ще бъдат поставени на стелажи пред офиса на ОИЦ – Кюстендил и на витрината на Центъра, намиращ се в сградата на читалище „Братство 1869”, гр. Кюстендил.
Конкурсът за детска рисунка „Хората и Европа” стартира на 10 март като част от националната кампания „Заедно за Европа” и е посветен на 60 годишнина от създаването на най-стария структурен фонд в Европейския съюз – Европейския социален фонд (ЕСФ), основният инструмент на Европа инвестиращ в хората. Целта на конкурса бе да провокира въображението и креативността на децата за това, как те си представят живота на хората в Европа в бъдеще, какво трябва де се промени, така че Европа да се превърне в едно по-добро място за живеене.
Кампанията продължава с автобусна обиколка и запознаване с реализирани европейски проекти, оповестяване на резултатите от другия конкурс в рамките на кампанията – конкурс за есе на тема: „България в ЕС – 10 години по-късно” и заключителна информационна среща, която ще се проведе на 19 май в офиса на ОИЦ – Кюстендил.