Камери за видеонаблюдение поставиха в село Шишковци, Община Кюстендил. Те са закупени със средства на жителите на селото. От всяка къща са събрани по 10 лева. Предложението идва от местното население, като превантивна мярка срещу кражби. „ Камерите помагат, ето през тази и през миналата година няма регистрирани кражби. През 2015 година имаше обрани къщи, които са необитаеми. Техни стопани също дадоха средства“, коментира кметът на селото Климент Терзийски.

„Действително помагат, ето наскоро имаше кражба в съседното село Драговищица. С камерите бе установен лекият автомобил. Ние не сме били обект на посегателство, но пък на няколко пъти по телефона се бяха обаждали измамници, баба ми живее с нас и ние се принудихме да махнем домашния телефон“, споделя жителка на селото.

„Камерите са хубаво нещо, ето ако ги имаше преди години, нямаше да се стигне до кражба на паметника на Владимир Димитров - Майстора. При нас преди време се опитваха да влязат крадци. Живеем на улица, където 10 от къщите не са обитаеми. Усетих ги беше рано сутринта, първият етаж е висок и явно се опитваха да влязат през прозореца. Избягаха след като с мъжа ми се разшавахме. Оттогава си взехме и куче“, споделя читалищният секретар Ваня Ризова.