Пътя на млякото, автентични баници, качамак, борба, дърпане на въже и богата фолклорна програма обещават организаторите!

Фестивала ще се проведе в три дни - от 21 Септември до 23 Септември в село Шишковци.  Организатори на проявата са Климент Терзийски /кмет на село Шишковци/ и Борислав Крумов от Етно център Кюстендил.

По традиция и тази година фестивала „Балканска черга“ ще бъде изпъстрен с кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и много изненади за малки и големи.

„През първия ден от Центъра за занаяти „Старата череша“ – Раждавица, ще бъде направена демонстрация на пътя на млякото. Пред всички присъстващи в центъра на селото ще покажем как се добива млякото, как се приготвя масло, сирене и др. млечни продукти. Специален гост на откриването на фестивала ще е международното известната крава Пенка“, акцентира в аванс Борислав Крумов.

Вторият ден на фестивала също ще бъде атрактивен. Ще има демонстрация на смилане на брашното с автентичен хромел, ще се покаже нагледно как се месят баници и как се приготвя традиционния за региона качамак. Участниците във фестивала ще подредят 80-метрова черга от зелници, баници и погачи.

И през третия ден всички гости и участници на „Балканска черга“ ги очакват много изненади и веселие. Именно тогава ще се проведе и традиционния турнир по борба, а най-силните мъже и жени ще покажат умения в дърпане на въже.

„Естествено и тази година сме подготвили една много разнообразна фолклорна програма. Ще издам една малка част от гост-изпълнителите, които ще ни веселят в трите фестивални дни. Това е небезизвестната Бойка Дангова, кюстендилският славей Василия Петрова и много други“, каза още Борислав Крумов.

Освен фестивала, гостите ще имат възможността да разгледат къщата-музей на Владимир Димитров - Майстора. Иментия художник е роден в село Фролош, но през 1924 год. се мести да живее в село Шишковци по покана на неговия приятел Андон Виячев. В шишковското поле Майстора сътворява изкуство от световна велична.

„Ако има рай на земята – това е Кюстендилскят край със сърце с. Шишковци“ – споделя той в свое писмо.