Две жени от квартал „Изток“ в Кюстендил нападнаха служителки на „Социално подпомагане“. 19 - годишната Аделина Димитрова трябвало да подаде молбата си за получаване на определен вид помощ.

„Върнаха ме, защото нямали интернет и връзка със системата. Освен това трябваше да им отнеса и документ, че детето ми е с направени имунизации. Прибрах се вкъщи и извиках с мен леля ми Жана, защото тя е по - оправна. Каза ми, че за да представя имунизациите, на работничките не им трябва интернет. Отидохме заедно в стаята, 6-и район и започнахме да се разправяме. Изведнъж се появи една друга и започва да се намесва без да й е работа. Опитах се да я хвана за косата, но ми се отскубна, и я огребах по шията. Оставих й белег. Задържаха ни в ареста, 12 часа знаете ли какво е без вода, без ядене и даже на тоалетна нямаше къде да отидем“, казва 19-годишната Жана.

Директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Бойко Шопов е категоричен, че ще направи всичко възможно да премести структурата на друго място.

"В момента служителките са стресирани, дори са си извадили медицинско. Докато изберем подходящо място, ще настоявам пред полицията за по-засилена охрана“, коментира Бойко Шопов. „Жените са удряни, имат външни белези и само намесата на служителите на полицейския участък в квартала ги е спасила от по- сериозни наранявания. Това не е първият инцидент, с агресивно поведение от страна на наши съграждани от ромския квартал, но до такава крайност побой не се беше стигало“, обясни още Бойко Шопов „В продължение на два дни служителите нямаха интернет и беше невъзможно да обслужват хората от квартала. Това не значи, че трябва да бъдат бити, недопустимо е, обяви директорът на „Социално Подпомагане“, Бойко Шопов.

Случаят ще продължи прокуратурата. Обвиненията са две за причиняване на телесна повреда, както и за разправа с длъжностни лица. До туширане на напрежението служителките на Социално подпомагане ще работят в града, а службата в квартала остава заключена.