В края на миналата седмица служители на РУ Кюстендил са иззели от 16-годишно момче опаковка канабис. Проверката е извършена в градинката при улиците „Т.Каблешков“ и „Л.Янков“ в града. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил. 16-годишният е задържан с полицейска заповед за 24 часа.

3 бързи полицейски производства са започнати в края на миналата седмица, 2 за управление на МПС след употреба на алкохол – по 1 в РУ Кюстендил и РУ Рила, в РУ Дупница – за управление на нерегистрирано МПС. Установеният от кюстендилски полицаи водач на л.а. „Опел“ е управлявал с 2.02 промила, установеният от рилски полицаи водач на л.а. „Нисан“ в с. Стоб е бил зад волана с 1.65 промила, водачът на л.а. „Фиат“,установен от дупнишки полицаи в с. Самораново, е управлявал автомобила без регистрационни табели. Тестът за употреба на алкохол на водачите е направен с техническо средство. За случаите са уведомени дежурни прокурори.

В края на миналата седмица в Кюстендилска област са възникнали 18 пожара.

Пожарът, който възникна на 14 септември в местността „Сухото езеро“ на територията на природен парк „Рила“, е ликвидиран тази сутрин. Той обхвана площ от около 10 дка. Горяха клек, бял бор и мура, пожарът бе гасен от екипи на РДПБЗН, Югозападно държавно предприятие, служители на Рилски манастир, на природен парк „Рила“ и Национален парк „Рила“, доброволци, хеликоптер от авиобаза „Крумово“. В момента на място са около 45 души пожарникари, горски служители, служители на природния парк. Причините за възникването на пожара са в процес на установяване.

Пожарът, който възникна в края на миналата седмица в землището на с. Богослов, унищожи дървена барака, оградни колове, 20 овощни дръвчета, 15 лозници. Той обхвана площ от 20 дка.Беше угасен от 2 противопожарни екипа на РСПБЗН – Кюстендил, спасени са 5 къщи и 60 дка смесена гора, няма пострадали хора. В рамките на започнато досъдебно производство ще се изясняват причините за възникването на пожара.

Пожарът, възникнал в с. Боровец, община Кочериново, в изоставена къща е угасен от 2 противопожарни екипа на РСПБЗН – Рила, сградата с 50 кв.м разгъната площ е унищожена, спасени са 3 намиращи се наблизо сгради. Причините за възникването на този пожар са в процес на установяване от РУ Рила.