Кметския наместник на Лелинци, Венета Тодорова: В общността ни заедно решихме проблема с незаконните сметища и бездомните кучета. Имаме достатъчно съдове за смет и доброволец еко защитник с грижа за четириногите.

За разлика от повечето села в Община Кюстендил, където проблема с незаконните сметища е трудно решим, ситуацията в село Лелинци е различна. Тук жителите са осъзнали, че за да бъде едно населено място чисто зависи от самите тях, като и малко от кмета и други институции, това каза пред медии Венета Тодорова четвърти мандат на село Лелинци.

„Аз се радвам, че село Лелинци е едно много чисто село, това се дължи не само на мен, а и на взаимодействието с всички жители. Истината е, че нещата не се случват лесно и бързо. С много разговори и забележки постигнахме хармония за едно Чисто село. Всеки с отговорност да се грижи пред своята къщата за да е приветливо и красиво. В този смисъл никой не си позволява да хвърли боклук си безразборно, имаме достатъчно съдове за смет. Редовно с доброволен труд почистваме улиците от храсти, за да могат сметоизвозващите коли да минават свободно. На няколко пъти се случва хора от други места да изхвърлят боклук покрай пътя. Веднага с помощта на хората от селото ги откриваме и ги караме да си съберат отпадъците. Веднъж сме се обръщали към Общинска охрана за помощ и съдействие, във връзка изхвърлени от роми телевизори.“ разказа кметския наместник на Лелинци, Венета Тодорова.

По думите й кметското наместничество съвместно с местното читалище зимата са провели беседа с еко доброволци под наслов: "Без пластмасови отпадъци". 

Населението на село Лелинци не е многобройно, но по време на черешобера в селото идват много хора.

„Преди години около селската чешма всеки ден се чистеше и пак е мръсно, корито на чешмата се пълнеше с чаши от кафе и други битови отпадъци. От години това го няма, защото се погрижихме да поставим на това място кошчета, чували и вече е всичко наред. При провеждането на събори или други масови тържества на другия ден мястото беше покрито с пластмаса. Сега това го няма, с помощта на хората се поставят съдове за отпадъци и всеки следи да не се хвърлят безразборно. От мен да го знаете с чистото е красивото лесно се свиква.“ уточни още тя.

В Лелинци проблем с бездомните кучета също е имало, защото много хора са пускали кучетата в селото. Проблема е решен след като в селото се е намерил доброволец - еко защитник на четириногите. Кучетата обитаващи селото са кастрирани и нахранени.

„Лелинчани благодарим за подкрепата и разбирането, за взаимното доверие!Всички в Лелинци се научихме да живеем с хармония с природата и се научихме да я поддържаме чиста. Във всяко населено място живеят работливи, отзивчиви и добри хора, само трябва да бъдат открити за да се приобщят към вашите каузи“, обобщи Венета Тодорова кметски наместник на село Лелинци.