Соволяно е на ръба да премине на воден режим, в отсечките Берсин-Лелинци и Берсин -Търсино са обрасли с храсти, има много нависнали акации, изключено е да се разминат два автомобила.

В общинска заседателна зала в Кюстендил се проведе редовното, месечно заседание на кметовете и кметски наместници на територията на Община Кюстендил. Най-важната тема, която бе подложена на обсъждане по предложение на кмета Петър Паунов бяха сметищата.

„Българинът както знаете няма голяма отговорност към опазването на околната среда. Според мои наблюдения там където има поставени бобъри  има повече боклуци, от там където липсват, затова в моето село съм премахнал бобърите. Горе долу проблемът с отпадъците при мен е решен, остава едно сметище. С намерение съм и там да се преустанови изхвърлянето на всякакъв вид отпадъци. Решил съм да сложа камера. Два пъти в седмицата боклука се събира, до всяка кофа се слага чувал с боклуци.“ коментира кмета на Соволяно Пламен Илиев.

Друга тема на разговор на срещата със кметовете на населени места в Община Кюстендил е свързана с питейната вода.

Според Пламен Илиев идват горещини, хората вече си поливат градините и затова водата отива за консумация и поливане. Той припомни за заповедта на кмета Паунов, според която при намаляване на питейната вода, може да ес премине на воден режим.

„Соволяно е на ръба да премине на воден режим, ще изчакаме още седмица. Ако се наложи пак ще въведа воден режим, не ме е страх. Селото е с население в горна и долна част.“ добави кмета на Соволяно Пламен Илиев.

На съвещанието е обсъждано и къпането в реките, както и опасните места в река Струма. 

„Взето е решение, общинска охрана и полицията да обозначат местата където не е за къпане. Който не  спазва предупреждението, ще си носи отговорност“, смята кмета на Соволяно.

Кметския наместник на село Лелинци Венета Тодорова каза, че нямат никакви проблеми със сметищата, хората проявяват загриженост, редовно е извозването на боклука. Едва ли има по чисто село от Лелинци, увери тя.

„При мен отсечките Берсин-Лелинци и Берсин -Търсино са обрасли с храсти, има много нависнали акaции, изключено е да се разминат два автомобила. Аз като кметски наместник сега не мога да се справя“, обобщи Венета Тодорова.