Общинският председател на БСП - Кюстендил адв. Йордан Тодоров коментира наболялата тема в последните дни относно увеличението на данък МПС.

Според него кмета и представители на ГЕРБ-СДС се опитват да омаловажат исканията на гражданите и организираните от тях протести по повод увеличението на данък МПС. 

"Напaдките към мен не ме притесняват, но държа на съгражданите ни да бъде казвана истината." заяви Тодоров.

Според Йордан Тодоров опитите на кмета с дадените пресконфернции да убеди обществеността, че протестите против увеличението на данъците са организирани от БСП, целят заблуда в хората, че протеста е политически и че няма недоволни от управлението му, но събралото се множество пред общината доказва друго.

Мащабен протест пред Община Кюстендил! Исканията са за по-ниски данъци и оставка на кмета

"Протеста и исканията са на гражданите на Кюстендил и единствената причина да присъствам на протеста е, че на първо място съм гражданин, а и конкретните искания на гражданите съвпадат с позицията ми. Още на 3-ти Ноември съм внесъл конкретните предложения за изменение на наредбите за данъци и такси, както и мотиви с причините поради, което не е добър момента да се правят тези увеличения и то в тези огромни размери." коментира председателят на общинската структура на БСП Йордан Тодоров.

На мой въпрос на сесията на общински съвет, на която се проведе гласуването за увеличение: „Какво реално е очакваното увеличение на данък МПС и с колко се очаква да се увеличи събираемостта“, кмета първоначално заяви, че към момента е 3,9 милиона лева и ще се увеличи със 130 хиляди лева, което прави около 3 %. След като го попитах дали е сигурен, тъй като това не е възможно да са реалните цифри и изчисленията направени от нас показваха увеличение между 40 и 100 %, а за някои автомобили дори над 100 %, кмета се поправи, че цифрата не била 3,9 милиона лева а 2,3 милиона лева, но това пак няма как да е коректно, тъй като това би било увеличение от около 5,5 %, като сега видяхме, че действително сме били прави, какво е увеличението и сме обявили реалните цифри пред гражданите, а не сме правили опити за напрежение и всяване на паника. Едва на пресконференцията на кмета от четвъртък той промени тези цифри, като каза че увеличението на данък МПС е средно около 47 %, което отново считам за занижено но е по близко до истината. Кмета е редно да отговори, защо преди гласуването даде цифри които показват увеличение от 5,5 %, дали умишлено заблуди общинските съветници, или той също е бил заблуден от неговите експерти, както и дали се касае за грешка или некомпетентност." поясни той.

Йордан Тодоров изрази своите притеснения по повод начина на провеждане на евентуална среща между протестиращи и представители на общината. По думите му ограничението за хората, които могат да присъстват може да направи срещата фиктивна, като на нея отидат хора, които реално не са от протеста.

Кметът Паунов кани протестиращите на разговор

Повод за притеснение е и заявката от страна на кмета Паунов, че на срещата няма да се допускат представители на политически партии, хора които са били в листи за избори и такива участвали в разграбването на града. Ограничението нарушава чл. 4 от Закона за защита от дискриминация, чл. 6 от Конституцията на Р. България, а също така и чл. 14 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

"Интересно е и как ще се определи кои са тези разграбвачи. Той ли определя кои са разграбили града и кои не? От 15 години е кмет и политическата партия към която принадлежи има пълно мнозинство в общинския съвет, като могат да контролират всички решения свързани с управлението на града. Ако са управлявали както твърдят - прекрасно, града трябва да цъфти, а не да е разграбен." допълни Йорданов.

Според Йордан Тодоров при така зададените от кмета критерии, той също не трябва да присъства на срещата с гражданите.