Кметът Паунов заяви, че на протеста е видял зле прикрити червени анархисти на промяната

Кметът Петър Паунов отговори на въпроси, поставени от хората по време на протеста на 26 Януари.

По отношение за глобата за депото в Радловци, той уточни, че това са отчисленията, които държавата е твърдяла, че дължим.

Първо не е имало глоба никога. Това са отчисленията, който държавата е твърдяла, че дължим. Ние сме оспорвали и сме казали ясно защо сме оспорвали. В момента, в който съда потвърди, че ги дължим тези отчисления, вместо с тях да построим тази инсталация, която скоро ще видите и прилича на малко градче, и ще служи на всички ни за преработване на отпадъците, щяха тези пари да ни ги вземе държавата и с тях да стои това. Вместо това, ние издействахме 10 млн. лв., с които рекултивирахме старото сметище и в момента строим този огромен завод“, коментира кметът Петър Паунов.

За протестите кметът отново заяви, че става въпрос за партийни искания.

„Това, което видях са зле прикрити червени анархисти на промяната. Това са членове на инициативни комитети на кандидати на БСП и всички участват в активна политическа дейност, макар че се опитаха като водещи лица някои от тях да се приберат, за да изглежда по граждански протеста. Разбирам тревогите на всеки, но тук нито един до момента не каза откъде да дойдат средствата, с които да се подържа чистотата, с които да се платят увеличаващите се сметки и с които ние да поддържаме собствения си двор. Никой от тях не даде алтернативно предложение, а ние го заявихме ясно, че в момента, в който има алтернативна възможност и се осигурят тези средства, ние има начин веднага да възстановим разликата на всеки “, отговори Паунов.

По думите му увеличението на ставките ще утежни семейните бюджети с между 2 и 10 лв. месечно, а това което даваме за общината и града си е най-малкият разход във всяко едно семейство и дом.

Паунов коментира и сигналите, които изпращат кюстендилци до Общината:

„Ако видите, че някъде се копае, то не копаем ние. Община Кюстендил не разкопава. По никакъв повод! Разкопават „Кюстендилска вода“, мобилните оператори, ел. дружествата или частните инвеститори, за да се присъединят към отклоненията. Ако видите някой да асфалтира, това сме само ние, никой не асфалтира, изключая частните отклонения. 90% от тях се възстановяват навреме, за което съм им благодарен, но те са под 5% от разкопаванията на територията на общината. Всичко се разкопава от монополисти, от държавата. Решението е да има държава. От „Кюстендилска вода“ очаквам да си поддържат изкопите. В едномесечен срок могат да се възстановяват настилки. До тоя срок трябва винаги да следиш да е пълно. А те слагат фракцията, стават и си тръгват. Повече не ги интересува. Там стават огромни трапове и ние вървим отново с общински средства да възстановяваме. А нали и наши пари отиват в „Кюстендилска вода“, знае ли някой изобщо кой управлява и кой оперира? Ние казваме каква е истината, трезвите хора спокойно могат да направят анализите си. Изборът беше този – да съсипем направеното досега или да продължим да се развиваме. Ние избрахме честно да постъпим, ако сме искали да правим някакви лупинги и да се снишаваме, да оставим всичко да се унищожи, беше най-лесно, както всички казват предизборна година и да се направим на мили и добри“, обясни още кметът.