По предварителни данни елекртичество на стойност около 2,5 млн. лв. са откраднали собственици на ферма за криптовалута.

Техниката за „копаене“ на криптовалута е била разположена в две помещения намиращи се в Кюстендил. Става въпрос за помещение в бившият обувен завод "Йльо Войвода" и помещение в "ДАП" товарни превози. Задържани са двама мъже на 31 и 38 години от София. Единият от задържаните е разследван за две други подобни престъпления.

снимка: Районна прокуратура Кюстендил

"Голямо е количеството на техническите съоръжения, които са открити на място. Установено е и на двете места неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа,както и голямо количество енергия. По предварителни данни стойността на отнетата енергия е над 2,5 млн. лв., което се равнява на консумацията на ел. енергия от целият град Кюстендил за един месец през летният период“ заяви административният ръководител на Районна прокуратура Кюстендил Ивайло Илиев.

От ЧЕЗ България са потърсили съдействието на полицията за проверка на въпросните помещения. Задържаните мъже не са оказали съпротива.

Оказали сме съдействие, като са изпратени сили на Областната дирекция, и след като влязохме в завода установихме въпросния цех, след което уведомихме г- н Илев и Районна прокуратура и се предприеха действие за задържане на лицата.“ заяви заместник директорът на ОД на МВР Кюстендил Веселин Рангачев.

По думите на представителят на ЧЕЗ България Юлиян Йорданов изразходването на енергията е станало за 6 месеца в едното помещение и 3 месеца в другото.

„В момента това е най- мащабната кражба, която установяваме. Тъй като самите неправомерни присъединения, са били присъединени към ниско и средно напрежение. Говорим за много голям мащаб“

Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234в, ал. 1 от НК и по чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

На 11.08.2020 г., на ул. „Прогона“ в гр. Кюстендил, от трафопост ТП „Затвора“, било констатирано незаконно отнемане на електрическа енергия от владението на собственика „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

В хода на изясняване на случая са били извършени огледи на местопроизшествие – два трафопоста. Претърсени са били сгради на ул. „Оборище“ и ул. „Прогона“ в града, стопанисвани от С.К. от гр. София. Било е установено, че в тях са изградени т.нар „ферми“ за добив на криптовалута. Налице са били майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, система за охлаждане от вентилатори, въздушна електрическа инсталация за захранване на майнинг устройствата и свързаните с тях различни компоненти.

С оглед установяване периода на ползването на всяко от устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета от извършеното престъпно деяние, предстои назначаване на техническа експертиза.

Действията по разследването продължават.