Очаква се между 2 и 3 тона от декар да бъде добивът на сливи в Кюстендилско. Според земеделците реколтата е, но се опасяват, че цената на която ще продават продукцията си ще бъде ниска. Производителите очакват изкупната цената да бъде около 30 - 40 ст. за кг.

Активното бране на сливи ще започне след 20 август. Повечето от продукцията отива за ракия, тъй като за прясна консумация сливата се ползва много малко.

 "Тази година макар, че имаше към края на април, към 24 - 25 слана, тя не беше фатална за сливовата култура. Така, че прецъфтяха в добро състояние и напоследък дъждовете, които паднаха в началото на август оказаха неимоверно хубаво влияние по отношение на наедряването на сливите, а също така за ябълките и останалите плодове, което ще доведе до наедряване и получаваните количества на единица площ“, обясни зам.- директор на Институт по земеделие Димитър Сотиров.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

Земеделските производители, с които разговаряхме в сливовите масиви нямат проблем с реализацията, тъй като са се обединили в малки сдружения.

За момента не срещаме такива проблеми. Даже мисля, че няма да се справим с цялото заявено количество. Начина, по който решихме да се справим с този проблем не е градина по градина сами да се справяме. Направил съм нещо като малко сдружение. Общо взето приятели сме се събрали и от всеки като се съберат количествата, за всеки ще има пазар“, каза земеделският производител Милен Георгиев.

В момента цената на изкупуване на по-ранните сортове сливи върви около 50 ст. на кг. Повечето берачи, които ще участват в кампанията по брането на сливите ще получават надница от около 40- 50 лв. на ден.