Със заповед на директора на Регионална Здравна Инспекция Кюстендил днес от 22 ч. влиза в сила 24 часова карантина до края на месец Юни за всички жители на квартал Изток в Кюстендил.

Засилените мерки са в резултат на зачестилите случаи на Коронавирус в квартала. Към момента там има над 30 заразени, включително и един от личните лекари работещи там.

"Има огнище на Коронавирус, случаите нарастват ежедневно и положението е много тревожно в кв. „Изток“. Клъстерът трябва да бъде овладян възможно най-бързо, за да предпазим цялата общност“, коментира областният управител на Кюстендил Виктор Янев и призова гражданите да спазват трите задължителни „Д“ - дисциплина, дезинфекция и дистанция.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

На обособените Контролно пропускателни пунктове ще могат да минават само автомобили със специален режим на движение и такива, които зареждат магазините и аптеките в ромската махала.

Работещите жители на квартал Изток, ще могат да работят само при условие, че работодателят дойде да ги вземе от Контролно пропускателните пунктове и след приключване на работния ден ги върне обратно.

По думите на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов жители на квартал Изток няма да бъдат допускани до търговски вериги, институции и т.н. извън квартала. При нарушение гражданите трябва да сигнализират на телефон 112.

Вижте цялата пресконференция.