Добрата новина е, че няма нови заразени с Коронавирус на територията на община Кюстендил.

Четирима души заразени с Ковид - 19 са изписани от кюстендиската болница, от останалите четирима двама са с по два отрицателни теста, но тяхното лечение продължава. 173 души са под карантина в момента, а 848 души са били под карантина от началото на пандемията. 

Относно епидемичните мерки, кметът Паунов поясни, че те могат да бъдат променяни само от министъра на здравеопазването и директора на РЗИ. По искане на граждани е обсъждан е въпрос за поставяне на Кюстендил под карантина както беше поставен град Банско.

снимка: Кюстендил Инфо

"За съжаление битката със заразата е в самото начало, разбира се ще се види какви мерки ще бъдат предприети от правителството и щаба. Вероятно ще дойде момент за формално разхлабване на мерките, но съм безкрайно откровен, нека всеки от нас си даде сметка дали ще предпочете живота и здравето на семейството си или опит за завръщане към онова забързано и задъхано ежедневие, което доведе света до това положение. Скромното ми мнение без да го налагам на когото и да било е, че ако си мислим, че временно ще наведем глава, друг е въпроса колко сме я навели за съжаление, и отново след това ще се върнем към арогантност и разюзданост този път няма да се получи. Цената ще бъде много голяма за обществата, за всеки един от нас. За това се моля от сърце и ви моля, нека анализираме всеки приоритети си, сега е време точно за това, да се вгледаме в себе си, да анализираме стъпките, които сме правили до момента и да заложим на нови приоритети, в които на първо място са другите, околните и разбира се обществото. Ще чуете много призиви за промяна на мерки, за протести, за напрежение. Светът може да рухне и за един ден. Всеки от нас може да отиде да разбие нещо, да съсипе и да опустоши за един ден - за една нощ. Това нещо след това се изгражда за стотици години. Всеки може да погребе собственият си свят или света на околните. Трудно е да го създадеш. За това ви моля, всеки да седне и да помисли какво можем да създадем според силите си." каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Хората, които имат обработваеми земеделски имоти ще могат да получат удостоверения от кметовете или кметските наместници за да могат да преминават през изградените КППта. От Община Кюстендил апелират да не се злоупотребява с удостоверенията и да се ползват само при необходимост от грижа за земеделските стопанства.

Вижте цялата пресконференция във видеото: