След повече от два месеца прекъсване, децата отново могат да посещават детските градини в Кюстендил. 1415 е броят на децата записани в детските заведения, като на 31% от тях родителите са заявили желание това да стане от 27 Май.

"Не е препоръчително да се ползва обществен транспорт, когато детето отива на детска градина. Минимум два дни преди това трябва да бъде уведомен ръководителя на детското заведение, че детето ще постъпи. При първото постъпване се мери със живачен термометър температурата, но родителя е длъжен всеки ден преди да заведе детето си да измери температурата му. Ако има температура над 37.3 то трябва да остане вкъщи и да се обърнат към личният лекар. В никакъв случай не трябва да бъде в детското заведение." разясни Петър Паунов кмет на Община Кюстендил.

Родителите трябва да спазват социална дистанция от поне 1,5 м. при предаване и взимане на децата от детска градина.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

В детска градина "Слънце" посещаемостта в първият работен ден е около 30%. Окачва се след 1 Юни около половината от децата да се завърнат в групите.

"Ще хлорираме по 4 пъти на ден, площадките също ще бъдат дезинфекцирани. Ние с това започваме, обучение да си мият по-често ръцете. Персоналът има предпазно облекло. Към родителите сме отправили своите изисквания, с които те дават информирано съгласие детето да не идва болно на детска градина. Ние основно на това разчитаме, на тяхната отговорност детето да бъде здраво, защото не се изискват бележки от личния лекар за прием на детето, ако бъде с температура по-висока от 37.3 градуса да не идва, ние също мерим температурата. За сега нямаме притеснения." заяви директорът на Детска градина "Слънце" Маргарита Цекина.

Родителите с които разговаряхме нямат притеснение, че дават децата си на градина. За част от тях това е облекчение, защото не са спирали работа по време на извънредното положение.

"Никакви притеснения нямам. Информирана съм за всички мерки, които са взели в детската градина. На фейсбук страницата има информация и с госпожите държим контакт. Всяка сутрин ще измерваме температурата, ще носим чисти пантофки, които са дезинфекцирани и шишенце с вода" каза Веселка Кирилова.

"Не не съм притеснена. Смятам, че и преди и сега ще се спазва достатъчно добра хигиена, даже някои неща ми се струват прекалени. Ами разграфяването, носим торбички, взимаме си всеки ден пантофите да ги дезинфекцираме и какви ли още не щуротии. В крайна сметка след като е достатъчно чисто в детската градина, надали ще ги върнат с мръсни пантофи или нещо такова. Един куп излишни неща според мен. Не съм видяла до сега по време на грипна епидемия да се правят чак толкова крайни неща и мисля, че всеки е достатъчно съзнателен впредвид, че детето му е в детска градина да спазва елементарна хигиена, която е достатъчна и сега и в друга ситуация" каза Владислава Атанасова.

По време на Извънредното положение в Детска градина "Слънце" е направен ремонт на сградата, обновени са детските площадки, а на Първи Юни по случай денят на детето се организира виртуален концерт под наслов "Родени с музиката".