При проведени специализирани действия от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в Кюстендил в търговски обект са открити и иззети 135 артикула от различни търговски марки, за които търговецът не притежава разрешение за търгуване с тях. 62-годишната продавачка е задържана с полицейска заповед. Досъдебно производство е образувано по случая, уведомен е дежурен прокурор.

5 бързи полицейски производства са образувани в края на миналата седмица в РУ Кюстендил за престъпления, свързани с наркотици – 35-годишен мъж е задържан в кюстендилския квартал „Изток“ с 2 сгъвки хероин; от 30-годишен мъж е иззета спринцовка с червеникаво-кафява течност, реагираща на хероин/проверката е извършена на ул. „Ц.Симеон“/; от 46-годишен мъж е иззета опаковка ХТС/проверката е извършена на кръстовището, образувано от улиците „Мездра“ и  „Любимец“/, задържан е; 20-годишен е установен с 4 станиолови сгъвки хероин на ул. „София“, задържан е;41-годишен водач на л.а. „Фолксваген“  от с. Ябълково и двамата пътници в автомобила – на 26 и 34 г., са задържани за притежание на наркотични вещества –с марихуана, цигара и амфетамин са открити и иззети в автомобила и при последвалите процесуални действия в домовете на двама от тях.

Действията на криминалистите са осъществени в рамките на СПО. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест. За случаите е уведомен дежурен прокурор.

18-годишен младеж е задържан в РУ Дупница в края на миналата седмица за притежание на наркотично вещество. Криминалистите са извършили проверката по време на провеждаща се операция, лицето е проверено пред заведение в града, от него е иззета опаковка канабис. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. Бързо полицейско производство е образувано по случая, уведомен е дежурен прокурор.

Вчера в РУ Дупница е постъпил сигнал за изрязани 13 декоративни дървета в централната градска част – в близост до общината. По данни на подалия сигнала деянието е осъществено за времето от полунощ до 12.50 ч на 14.4.24 г. Дежурна полицейска група е извършила оглед на място, образувано е досъдебно производство. Уведомена е прокуратурата.

Бързо полицейско производство е образувано в РУ Бобовдол за управление на МПС след употреба на алкохол – 42-годижният водач е задържан с полицейска заповед. Дрегерът е отчел резултат 2.52 промила алкохол в издишания въздух, водачът е отказал да му бъде взета кръв за анализ, за случая е уведомен дежурен прокурор.

2 пътни произшествия са възникнали в края на миналата седмица в Кюстендил – 46-годишен водач на таксиметров автомобил  е блъснал на пешеходна пътека в града тротинетка, с която се придвижвали  две 12-годишни момичета. Пострадала е водачката на тротинетката, оказана й е медицинска помощ. Тестът на водача за употреба на алкохол и наркотици  е отрицателен.  Досъдебно производство е образувано по случая, уведомен е дежурен прокурор; ПТП на кръстовищато, образувано от улиците „Ал. Стамболийски“ и „Княз Ал. Батенберг“, е възникнало между л.а. „Фолксваген“ и л.а. „Грейт Уол“, собственост на МВР . Няма пострадали, нанесени са материални щети на автомобилите, произшествието е причинено от водача на фолксвагена, който не е спрял на знак СТОП. Тестовете на водачите за употреба на алкохол и наркотици са отрицателни. Досъдебно производство е образувано по случая, уведомен е дежурен прокурор.

43-годишен мъж от Северна Македония, адресно регистриран в Кюстендил, е установен в края на миналата седмица. Той е бил обявен за издирване с телеграма на ГДНП по искане на Интерпол – с категория подсъдим е. Уведомена издирващата го структура.

14 пожара са гасили екипи на РСПБЗН в края на миналата седмица в областта. Повечето са причинени поради небрежно боравене с открит огън. При един от пожарите – на 12 април, в Дупница е пострадал 32 годишен мъж. Техническа неизправност в газова бутилка е причина за пожара в къщата му, при опит да угаси пожара са обгорели ръцете и лицето му, закаран е в дупнишко здравно заведение. 

Противопожарните екипи при гасенето на пожарите са предотвратили множество щети – в землището на с. Стоб е имало реална опасност пожарът да засегне сгради и овощна градина. Щети не са допуснати.