Кюстендилски криминалисти са установили и задържали в края на миналата седмица извършител на грабеж. Сигналът в РУ Кюстендил е подаден  от  жертвата – непълнолетно момиче, от което непознат мъж е отнел 10 лв. като е приложил сила и заплахи. Деянието е извършено на 20.10.2023 г. около 14 ч. на ул. „Узунов“ в града. Предприети са незабавни действия и 52-годишният извършител е  задържан. Образувано е досъдебно производство по случая, уведомен е дежурен прокурор.

Бързо полицейско производство е образувано в РУ Кюстендил в края на миналата седмица за нанесена телесна повреда – 49-годишен мъж е нанесъл побой на партньорката си. Задържан е с полицейска заповед в ареста на РУ Кюстендил. За случая е уведомен дежурен прокурор.

Две досъдебни производства са образувани в края на миналата седмица за управление на МПС след употреба на алкохол – 57-годишен водач на л.а. „Ауди“ е управлявал с 1.67 промила алкохол, тестът е направен с техническо средство, проверката е извършена на ул. „Спартак“ в Кюстендил, водачът е задържан с полицейска заповед, автомобилът е иззет; 35-годишен водач на мотоциклет е управлявал с 1.66 промила алкохол в издишания въздух, тестът е направен с техническо средство, проверката е извършена в с. Таваличево, водачът е задържан с полицейска заповед. За случаите е уведомен дежурен прокурор.

Досъдебно производство е образувано в РУ Дупница в края на миналата седмица за притежание на наркотично вещество и умъртвяване на куче. При извършване на специализирани полицейски действия след подаден сигнал за простреляно куче в с. Слатино, полицаите установили съпричастност към деянието на 82-годишен мъж от селото, последвало е претърсване в имота му в условията на неотложност – открити и иззети са въздушна  пушка , 4 ловни патрона и 1655 грама канабис в полиетиленов плик. Видът на сухата листна маса е установен с полеви наркотест. 82-годишният е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

Досъдебно производство е образувано в РУ Кюстендил за причинена смърт на 2 безстопанствени кучета – открити са в междублоково пространство в кв. „Бузлуджа“ . След извършен оглед на място, животните са предадени на ОДБХ. За случая е уведомен дежурен прокурор.

12 пожара са гасили екипи на РСПБЗН в областта в края на миналата седмица. 2 от тях са нанесли щети, останалите са причинени поради небрежност. Пожарът в къща в Кюстендил е възникнал в петък, унищожени са абсорбатор, котлон, опушени са стени. Причината е неправилно ползване на нагревателни уреди – забравена е била храна върху включен индукционен котлон. Няма пострадали хора, спасена от опожаряване е сградата; пожарът в къща в с. Трекляно е причинен поради неправилно ползване на отоплителни уреди . Угасен е от 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил, унищожени са 6 кв. м покривна конструкция.

Пожарът в землището на с. Уши е причинен в събота поради небрежно боравене с открит огън, навлязъл е низово в гора и се е развил на площ 190 дка, поради труднодостъпния терен екипите са гасили на ръка с лопати, направени са просеки,  включили са се и служители на ДГС - Кюстендил в гасенето. Пожарът е ликвидиран след денонощие, спасени са 200 дка широколистна гора.