9 бързи полицейски производства са образувани в РУ в областта в края на миналата седмица за управление на МПС след употреба на алкохол, наркотично вещество и нерегистрирани мотопеди. В РУ Рила са задържани двама водачи, които са установени от пътни полицаи да управляват след употреба на алкохол – 48-годишен водач на л.а. „Фолксваген“ е бил зад волана с 2.23 промила алкохол в издишания въздух, 41-годишен водач на л.а. „Рено“ е бил зад  волана с 2.00 промила алкохол в издишания въздух; в РУ Дупница са задържани 53-годишен водач на л.а. „Волво“, управлявал с 1.77 промила алкохол в издишания въздух и 29-годишен водач на л.а. БМВ, управлявал след употреба на наркотично вещество. Тестовете са направени с техническо средство. Установените водачи на нерегистрирани по надлежния ред мотопеди са от  с.Червен брег, с. Крайници, Сапарева баня и двама от Дупница. За случаите е уведомена прокуратурата.

В края на миналата седмица е постъпил сигнал в РУ Кюстендил, че в земеделски земи с различни култури, в землището на с. Ябълково  има 12 безстопанствени коня. По данни на заявителя са унищожени около 10 % от културите. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

12 пожара са гасили в края на миналата седмица екипи на районните служби ПБЗН в областта, оказали са техническа помощ при подадени 5 сигнала. 3 от възникналите пожари са нанесли щети – в Кюстендил техническа неизправност е причинила запалване в автомобил, автомобилът е унищожен; в с. Сапарево пожарът е причинен поради техническа неизправност в сламопреса, която е унищожена, няма пострадали хора; пожарът в с. Бураново е възникнал в сухи треви и храсти, в събота около 17.00 ч,  гасен е от 4 екипа на РСПБЗН Рила и местно население. Пострадал е 84-годишен мъж –оказана му е здравна помощ и е освободен за домашно лечение. Огънят е унищожил паянтова постройка, 3 пчелни кошера, 30 овощни дървета, 20 куб.м дърва за огрев. Спасени са от огъня 20 сгради, 4 стопански постройки, 37 кошера, 2 дка зеленчукова градина, 2 дка лозе. В РУ Рила е образувано досъдебно производство за изясняване на причините за възникване на пожара.