27-годишен мъж с 9.36 грама кокаин  е задържан от кюстендилски криминалисти в края на миналата седмица. Полицейските действия са осъществени в рамките на операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. 27-годишният е пътувал с л.а. „Фолксваген“, проверката е извършена на АМ „Струма“ – при пътен възел ЮГ. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. Иззетият наркотик е бил предназначен за разпространение. По случая е образувано бързо полицейско производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

Бързо полицейско производство за притежание на наркотични вещества е образувано в РУ Кюстендил в края на миналата седмица. При осъществени процесуално-следствени действия криминалистите са открили  и иззели 18 грама канабис от 24-годишен кюстендилец, той е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Кюстендил,  уведомен е дежурен прокурор.

Досъдебно производство за престъпление против данъчната система е образувано в края на миналата седмица в РУ Кюстендил. При извършена проверка в дома на 52-годишен мъж от града са открити и иззети 2.690 кг нарязан тютюн и 42 къса цигари без български акцизен бандерол. 52-годишният е задържан с полицейска заповед. За случая е уведомен дежурен прокурор.

2 бързи полицейски производства са образувани в края на миналата седмица в РУ Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост.50-годишна дупничанка и 33-годишна жена от Берковица са продавали на временни търговски обекти/сергии/ в града дрехи със запазена търговска марка, без да имат съгласие на притежателите на авторски права. За случаите е уведомен дежурен прокурор.

42-годишен дупничанин е сигнализирал полицията на 1 май, че е бил заплашен с насочен към него пистолет от мъж, който му е известен. Заявителят е съобщил, че заплахата е отправена на ул. „Саморанска“ – между Дупница и с. Самораново. Предприети са незабавни издирвателни действия и служителите установили в заведение в близост до Дупница отправилия заплахата 48-годишен, задържан е за 72 часа. По случая е образувано бързо досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

В края на миналата седмица кюстендилски полицаи са задържали 44-годишен мъж в с. Ябълково за нанесен побой и причинена телесна повреда на непълнолетно момче от селото. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

71-годишен мъж е бил нападнат и бит в с. Пиперков чифлик от 20-годишен от с. Жабокрът на 1 май през нощта. Нападателят, преди това е чупил инвентар , прибегнал до нападението след направена му забележка да не руши. Пострадалият е закаран в кюстендилската болница за оказване на помощ, нападателят е задържан в ареста на РУ Кюстендил. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Две досъдебни производства са образувани – в РУ Кюстендил и РУ Рила, в края на миналата седмица за повреждане на чужда собственост.

В Кюстендил са срязани гуми на л.а. „Мерцедес“ , в с. Пороминово са счупени стъкла на л.а. „Фолксваген“ и  л.а. „Пежо“. , уведомени са дежурни прокурори за случаите.

4 бързи полицейски производства са образувани в края на миналата седмица – в РУ Кюстендил, Рила и Дупница, за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества. Тестовете са направени с техническо средство.

На 1 май  - малко преди 20.00 ч., е възникнало пътно произшествие на ЖП прелез в района на с. Мурсалево. 46-годишна водачка на л.а. „Рено“ е нарушила правилата за движение и се е стигнало до сблъсък между влак, пътуващ в посока София и лекия автомобил. Водачката на лекия автомобил е закарана за оказване на медицинска помощ в благоевградска болница. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Рила, уведомен е дежурен прокурор.

13 пожара са гасили екипи на РСПБЗН през почивните дни в Кюстендилска област. 3 от тях са нанесли щети – в землището на Сапарева баня е изгорял напълно фургон и хладилник при пожар на 29 април, на 30 април в Сапарева баня е унищожен двигателен отсек и арматурно табло на л.а. „Тойота“.Причините за пожарите изяснява РУ Дупница, образувани са досъдебни производства. В Кюстендил  през изминалата нощ е възникнал пожар в л.а. „Фолксваген“, унищожен е двигателен отсек и предната част на автомобила. Причините за пожара изяснява РУ Кюстендил, образувано е досъдебно производство.