Районен съд – Кюстендил наложи наказания на двама подсъдими за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия – престъпления по чл. 339, ал.1 от НК. Съдът одобри споразуменията постигнати между Районна прокуратура и защитата на подсъдимите.

Обвиняемият Н. О. /на 65 г., неосъждан/, се признава за виновен за това, че на 21.04.2023 г. в с. Раждавица, област Кюстендил, е държал огнестрелно оръжие и боеприпаси за огнестрелно оръжие, както следва: метално устройство тип „Оса“, преработено да стреля с патрони калибър 22; 447 броя патрони калибър 22; 419 броя патрони калибър 308, без да има за това надлежно разрешително съгласно Закона. На обвиняемия се налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години. Иззетите по делото веществени доказателства се отнемат в полза на държавата.

Подсъдимият Ж. Г. /на 75 г., неосъждан/ се призна за виновен пред Районен съд – Кюстендил за това, че на 11.11.2022 г., в с. Нов чифлик е държал огнестрелно оръжие – пушка тип „самоделка“, без да има надлежно разрешително съгласно Закона. Съдът му налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Одобрените споразумения имат последиците на влязла в законна сила присъда. Определенията са окончателни.