Петровден е празник посветен на християнските Първовърховни Апостоли Свети Петър и Свети Павел. Чества се на 29 юни (12 юли по стар стил) – както в Православната, така и в Римокатолическата църква. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период. 

На Петровден  имен ден  празнуват всички, които носят имената: Петър, Петрана, Петранка, Камен, Кремена, Павел, Павлета, Павлин, Павлина, Пейо, Пенка, Пенко, Пенчо, Пепа, Петьо, Петя и Полина.

Име

Град Кюстендил

Община Кюстендил

Петър

321

406

Петрана

2

7

Петранка

18

22

Камен

61

74

Кремена

12

15

Павел

135

169

Павлета

0

1

Павлин

10

10

Павлина

95

130

Пейо

1

1

Пенка

36

52

Пенко

3

4

Пенчо

7

9

Пепа

4

4

Петьо

8

9

Петя

91

108

Полина

26

29

В кюстендилско името на Светите апостоли Петър и Павел носят църквата в с. Преколница, църквата в с. Ветрен, църквата в с. Тишаново и параклиса при хижа Осогово.

Светата църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.

Най-важните обстоятелства на техния живот са описани в книгата "Деяния на светите апостоли", а за апостол Петър - и в светото Евангелие.

Боговдъхновените писатели на тия свещени книги не са скрили от нас грешките и заблудите, в които са изпаднали: Павел - преди обръщането си, а Петър - преди да бъде укрепен от Светия Дух. Затова техният пример е особено поучителен за нас. В ап. Петър Църквата вижда образ на един отрекъл се от Христа и след това покаял се, а в ап. Павел - образ на един, който се противил на Господа и след това повярвал.