С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит на 13.09.2020 г., в 16:45 ч., в навечерието на празника Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден), частица от Св. Кръст, която се съхранява в Искрецкия манастир „Успение Богородично”, Годечка духовна околия, вградена в специално изработен кръст, ще бъде посрещната в Кюстендилска духовна околия.

Свещеният символ ще бъде донесен от Архимандрит Януарий, игумен на Св. Обител и посрещнат в митополитския храм „Успение Богородично”, гр. Кюстендил, за поклонение и благословение на вярващия народ в духовната околия.

снимка: Кюстендил Инфо

На 14.09.2020 г. в храм „Успение Богородично”, гр. Кюстендил, от  9.00 ч. ще бъде отслужена Св. Литургия, оглавена от Негово Високопреподобие Архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и игумен на Искрецкия манастир, където се съхранява св. Кръст, в съслужение с Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, храмовото духовенство и гости. По време на Св. Литургия всички присъстващи ще имат възможност да пристъпят и се поклонят на Св. Кръст.

На 15.09.2020 г.  от  9.00 ч.  ще бъде отслужен молебен пред Св. Кръст, за благословение на учениците, учителите и всички трудещи се в образователната система, за началото на учебната 2020/2021 г.  След молебена Кръстът ще отпатува обратно за Искрецкия манастир.

Посрещането в гр. Кюстендил на този Свещен Символ на човечеството, – макар и малка частица от Животворящия Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение,  - ще донесе не само благословение, но и голяма радост, и утеха на православното население в Кюстендилска духовна околия, в деня, когато Православната Църква възпоменава неговото намиране.

 

13.09. 2020 г., неделя

16.45 ч. – Посрещане на св. кръст с частицата от Животворящия Кръст Господен;

17.00 ч. – Празнична вечерня.

14.09.2020 г., понеделник

8.00 ч. – Начало на утринното богослужение;

9.00 ч. – Св. Литургия, оглавена от Негово Високопреподобие Архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечката духовна околия на Софийска епархия и игумен на Искрецкия манастир „Успение Богородично”;

15.09.2020 г., вторник

9.00 ч. – Молебен за благословение на учениците, учителите и всички трудещи се в образователната система за началото на учебната 2020/2021 г.;

9.30 ч. – Изпращане на на св. кръст с частица от Животворящия Кръст Господен.

Във връзка с предстоящия празник и предвид ситуацията с COVID-19 в храма ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки и изисквания. Молим православните християни да съблюдават правилата за нужната дистанция.