Александър Михайлов хвана Богоявленският кръст, който бе хвърлен в река Банщица. Той е на 17 години, от Кюстендил е, но учи в София и тренира футбол.

"Хубава традиция, която трябва да се спазва. Пожелавам всички да са живи и здрави през новата година и много късмет да имат" каза Александър минути след като пръв достигна до Богоявленския кръст.

За Александър това е втора година, в която участва в ритуала.

В църквата Свето успение Богородично бе отслужена празнична литургия, а литийното шествие бе водено от архиерейският намесник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак.

снимка: Ярослав Ставрев за Кюстендил Инфо

"Честит празник на всички! Божието благословение да бъде над всички жители на град Кюстендил, над всички онези, които живеят в околностите на града. По молитвите на Света Богородица и всички светии, Бог да ни дарува през настоящата здраве, сили, много радости и дай Боже да получим вече дългоочакваното избавление от това зло, което се шири на всякъде. Честит празник. За много години! Божието благословение и неговата велика милост да бъдат над всички нас. Амин!" каза в края на ритуала архимандрит Исаак.

Въпреки извънредното положение заради Коронавируса покрай река банщица все пак се събраха хора, макар и не толкова много както в друга година, а социалната дистанция от 1,5 м. не бе спазена.