През 2022 година се навършиха 140 години от рождението на един от най-самобитните български художници - Владимир Димитров - Майстора.

По този повод художествената галерия в Кюстендил, носеща неговото име, организира временна юбилейна експозиция, в рамките на която бяха представени между 320 и 350 творби на Майстора – изключително собственост на галерията, между които и непоказвани творби на художника, селектирани и рамкирани специално за случая.

Фирма БМ Вижън, специализирана в създаването на VR/360˚ продукции, се включи в отразяването на тази годишнина, чрез реализацията на проект „Нови подходи в представянето на изкуството. Част 1: Докосване до Майстора“, съфинансиран от програма „Визуални изкуства“ на Национален фонд „Култура“.

Идеята на инициативата е да бъдат въведени и тествани нови подходи за представяне на класически и съвременни творци и техните произведения, използвайки възможностите на новите технологии. За целта бяха създадени три продукта:

  • - виртуална презентация, която е комбинация от разказ на реален гид с 360 градусови снимки, обогатени с акценти от фотографии и творби не само от галерията в Кюстендил, но и притежание на други галерии, музеи и частни колекции.
  • - виртуално 3D изложбено пространство – т.нар. мета галерия, където е курирана виртуална експозиция с творби и информационни табла за Майстора. Този тип виртуално представяне е насочено основно към посещения с очила за виртуална реалност и позволява до 50 човека едновременно и в реално време да посетят галерията, да се насладят на творбите, да се запознаят с историята на Майстора, като същевременно могат да комуникират помежду си. 
  • - иновативна платформа – www.YourMeta.Art, обединяваща в себе си различни инструменти за виртуално представяне на творците и техните произведения в дигиталния свят, както и специално създадени за целта пространства в метавселената, виртуални галерии с възможност за покупка на творбите. Платформата дава възможност на любителите да видят произведенията директно в своя дом, чрез т.нар. Добавена реалност. Платформата предлага различни варианти за дигитално представяне на изкуството и е достъпна от цял свят 24/7. 

Реализацията на проекта е своеобразна заявка за развитието на иновативни модел и канал за представяне на широка гама визуални изкуства, като по този начин се дава възможност да се подобри достъпът на публика от цял свят, включително и на хора в неравностойно положение, до българската култура. 

С въвеждането на този подход при презентирането на изкуството, обогатявайки инструментариума на творците с възможностите на новите технологии, БМ Вижън предлага решения за справяне с предизвикателствата на новото време, сред които е и това културата „да говори“ все повече на езика на младите хора, използвайки актуални средства за комуникация.