На 30 януари 2024 г. читалище „Братство 1869“ съвместно с читалище „Васил Левски 1965“ и читалище „Владимир Димитров – Майстора 1919“ организира в с. Шишковци празник, посветен на 142 годишнината от рождението на художника Владимир Димитров – Майстора.

Празникът стартира пред читалището с пленер и арт-работилница за деца, след което се проведе концерт-спектакъл с участието на ТФ „Нова генерация“ с хореограф Евгений Вучков, ДФГ „Трепетлика“ с ръководител Слава Соколова, ВГ „Ангелогласни звънчета“ с ръководител Любен Любенов и др.

Владимир Димитров – Майстора, едно от големите имена в българската живопис, е роден на 1 февруари 1882 г. Живял и творил в с. Шишковци, което се превръща в източник на впечатленията му за българския бит и култура и вдъхновението му в тази насока, и където рисува най-забележителните си творби. В негово ателие всъщност се превръщат кюстендилските поля. Обект на творчеството му са красотата и нежността на българката, изобразена в красива носия с цветни шевици; трудолюбивият и честен българин, който се труди на полето неуморно от изгрев до заник; отношенията между хората – братя, сестри, майки и деца, другари; удивителната българска природа във всичките и цветове и багри – разцъфналите вишневи дървета, червените макови градини, златните житни поля.