На 1 ноември 2022 г. читалище „Пробуда“ отбеляза 61 години от създаването си. Честванията по повод годишнината започнаха с откриване на изложба на класа по изобразително и приложно изкуство и откриване на фото-документална изложба, представяща дейността на читалището от неговото създаване до наши дни. 

Председателят на читалището Милена Маркова поздрави гостите и връчи грамота и плакет за Почетен член на читалището на г-жа Адела Харалампиева – дългогодишен преподавател по народно пеене и диригент, в знак на признателност и благодарност за приноса към просперитета на читалището.

Г-жа Адела Харалампиева завършва с отличие АМТИИ - Пловдив, специалност “Поп и джаз пеене”. Приета е с конкурс за хорист-солист на ДФА „Тракия” – Пловдив, а от 1984 г. до 1987 г. – хорист-солист на ДФА „Пирин - Благоевград”. Участва в създаването на първия клас по народно пеене в МУ „Панайот Пипков” – гр. Плевен. 

От 1991 г. до днес е преподавател по народно пеене. Ръководител и диригент е на „Фолк арт формация” – надарени деца с много национални и международни награди.

Празникът на читалището съвпада с 1 ноември - Деня на народните будители. Този ден е един от най-светлите български празници! Делото на народните будители е велико и непреходно, то е в основата на духовното пробуждане и е съхранявало нашия народ през вековете! 

Честит празник на всички дейци на културата и образованието на град Кюстендил!