Традиционният областен, ученически конкурс- „В страната на Справедливостта“, който Окръжен съд – Кюстендил организира, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница навлиза във важен етап. Остават броени дни до крайният срок за подаване на творбите – 4 ти ноември! Първите рисунки и текстове вече пристигнаха в Съдебната палата в Кюстендил и Съдебната палата в Дупница. Конкурсът е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, през учебната 2022 / 2023 г. и се провежда със съдействието на Регионалното управление по образованието в Кюстендил. 

В първите 2 издания на конкурса, през 2020 и 2021 година участваха по над 115 ученици от училищата в област Кюстендил, като всяко дете получи награда. Сред целите на конкурса са: да поддържа вярата в правдата и справедливостта в съвременните български ученици; да повишава тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България; да формира правна грамотност и култура.

В унисон с новите технологии, дигиталната и публична комуникация, конкурсът дава възможност за изява на учениците от 8 до 12 клас в категориите- Компютърна рисунка и колаж; и Видеоклип. Запазени са и вече добилите популярност категории– Литературно творчество и Изобразително изкуство, за всички възрастови групи: 1- 4 клас, 5- 7 клас, 8- 12 клас и деца със специални образователни потребности.

Отличените участници в четирите раздела на конкурса ще получат грамоти и материални награди. Ще благодарим и на всяко едно дете, което е пожелало да твори „В страната на справедливостта“, каза председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова.

Церемониите по награждаване на класираните участници ще се състоят на 16- ти ноември 2022 г.- Международен ден на толерантността в Съдебната палата в Кюстендил и на 17 ноември в Съдебната палата в Дупница. Те ще могат да се наблюдават на живо, чрез live streaming на фейсбук страницата Кюстендилски съдебен район.

Ще бъде подредена и изложба с отличените творби. Те ще могат да бъдат видени и в Галерията във фейсбук страницата Кюстендилски съдебен район. Ползвам случая да благодаря на всички, вече близо 800 нейни последователи, каза още съдия Братанова. 

Наградените творби ще могат да бъдат откупени с благотворителна цел, като и тази година организаторите предвиждат да помогнат на човек в нужда.