Тази година тя съвпада със старта на шестнадесетото издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”, който ще се проведе от 1 до 3 юли в гр. Кюстендил. По този повод в салоните на читалището е подредена фотоизложба, представяща развитието на музикалния форум през годините. 

В чест на рождения ден на читалището и в края на творческия сезон читалище „Братство 1869“ обявява „Годишни награди за изкуство“ 2022, които да отличат най-изявените ученици и преподаватели в различните школи на читалището.

Тържественото награждаване ще бъде на 5 юли от 18:00 ч. в Голямата зала на читалището. 

На 1 юли в далечната 1869 г. родолюбиви наши съграждани прозорливо решават, че на България ще са нужни културни, образовани и духовно извисени хора. Така пламва огъня на знанието за основаването на читалище „Братство”. Тогава неизвестен калиграф е записал в първия устав впечатляващ девиз „Богатството е смертно, добродетелта – безсмертна”. Този девиз е крепял през годините на възход и униние духът на кюстендилци за културно възраждане и просперитет, крепи духа и традициите ни и в днешния ден, ще поддържа оптимизма и пази нашата индентичност на българи в бъдещето ни семейство на европейските народи. Читалище „Братство” е най-старата културна институция в кюстендилския регион, дала началото на библиотеката, театъра, историческия музей и др. в областния град. Известна е голямата роля на читалището за културно-просветното развитие на региона ни през Възраждането. Още в началото то се е изградило като масова народна организация на самодеен принцип. 

През годините читалище „Братство” се утвърждава като важен център за културна дейност на територията на Югозападна България. Днес в читалището творят творчески групи и индивидуални изпълнители – деца, младежи и възрастни, провеждат се фестивали и конкурси като Международен конкурс за класическа китара, Международен фолклорен конкурс "Пауталия", Международен конкурс за шлагерна и стара градска песен "Пей сърце", Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов", Международна камерна музикална академия и Международен коледен хоров фестивал. Много са наградите и отличията, спечелени от индивидуалните изпълнители и творческите колективи от участието им в местни, регионални, национални и международни конкурси и фестивали.